Αναστάτωση στην πολιτική σκηνή έχει προκαλέσει αίτημα του κόμματος Νίκη για δίωξη του διοικητή του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., Μιχαήλ Λώλη. Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Η καταγγελία της Νίκης κατά του Μιχαήλ Λώλη
Το κόμμα Νίκη ζητά την ποινική και πειθαρχική δίωξη του Μιχαήλ Λώλη, διοικητή του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατηγορώντας τον για “ρατσισμό και προκλητική δημόσια παρουσία”. Η Νίκη υποστηρίζει ότι έχει στείλει επανειλημμένες επιστολές προς την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., απαιτώντας την απομάκρυνσή του από το σώμα.
Η θέση του Μιχαήλ Λώλη
Ο Μιχαήλ Λώλης απαντά στις κατηγορίες, αναφέροντας ότι οι καταγγελίες έχουν τεθεί στο αρχείο από τον Εισαγγελέα και το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, καθώς δεν προκύπτουν λόγοι δίωξης λόγω μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του, ο Μιχαήλ Λώλης αναφέρει:
“Η ΝΙΚΗ με καταγγέλλει συνεχώς ζητώντας την ποινική και πειθαρχική μου δίωξη για ‘’ρατσισμό’’ σε βάρος ρατσιστών και για προκλητική δημόσια παρουσία!“
Επιπλέον, τονίζει ότι παραμένει στη θέση του και συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του, εστιάζοντας στη δίωξη ρατσιστικών εγκλημάτων και της υποκίνησης του ρατσισμού και των διακρίσεων, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του. Επισημαίνει επίσης ότι κρίνεται από τους ανωτέρους του και κυρίως από τους πολίτες που έχουν υπάρξει θύματα ρατσισμού και βρίσκουν καταφύγιο στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
“Άρα κρίνομαι από τους ανωτέρους μου, και όχι μόνο, ότι εκτελώ σωστά τα καθήκοντα μου.“
Απάντηση στις κατηγορίες και δέσμευση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων
Ο Μιχαήλ Λώλης αναφέρεται στις δεκάδες ανάλογες καταγγελίες που έχει δεχθεί κατά καιρούς από ακροδεξιούς, εθνικιστές, θρησκόληπτους και ρατσιστές, οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο ως ψευδείς. Κλείνοντας, τονίζει την προσήλωσή του στον όρκο που έδωσε ως Έλληνας Αξιωματικός να υπηρετεί το Σύνταγμα και τους Νόμους, διώκοντας το ρατσισμό και προστατεύοντας πρόσφυγες, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ, άθεους και ανάπηρους.
“Γιατί ο ρατσισμός δεν είναι άποψη είναι έγκλημα!“, καταλήγει.
Η υπόθεση αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη, καθώς εγείρει σημαντικά ζητήματα σχετικά με την ελευθερία του λόγου, την καταπολέμηση του ρατσισμού και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.