Το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς 214.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, προετοιμάζοντας το έδαφος για αλλαγές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξελέγη με άνεση, απέκτησε μια «δεύτερη ευκαιρία» για να ηγηθεί του κόμματος στην αντιπολίτευση.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται να χάνει έδαφος, o Ανδρουλάκης θα κληθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο, είτε με την άτυπη καταγραφή των δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν μπροστά, είτε με τη θεσμική του εκπροσώπηση, αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν.
Σε αντίθεση με το 2021, o Ανδρουλάκης δεν θα αντιμετωπίσει την πρόκληση μιας δυναμικής κυβέρνησης, καθώς η κόπωση των ψηφοφόρων μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να του προσφέρει έναν ηγετικό χώρο, ειδικά ανάμεσα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Για την ακρίβεια, τουλάχιστον στην αρχή, είχε κερδίσει την υποστήριξη σημαντικού τμήματος των πολιτών που ψήφισαν Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου.
Η εύκολη νίκη του επί του Χάρη Δούκα ερμηνεύεται από πολλούς ως προσωπική ήττα για τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος δεν κατάφερε να θέσει σε κίνδυνο τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να αποδείξει ότι είναι το “τρομερό παιδί” της Χαριλάου Τρικούπη. Στις εκλογές του 2021, ο Ανδρουλάκης είχε λάβει 67.17% των ψήφων, αλλά χθες περιορίστηκε σημαντικά.
Ενδέχεται ο Δούκας να έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, καθώς δεν έδειξε καμία δυναμική και δεν παρέσυρε τους ψηφοφόρους πίσω από τις υποσχέσεις του, ενώ οι «κοιλιακοί» για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχαν κάποιες θετικές επιπτώσεις. Σαφώς, στο μέλλον θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τη συγκριτική του θέση.
Η υποδειγματική εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, που διεξήχθη έπειτα από την αντίδραση των ψηφοφόρων στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ώθησε το κόμμα να κινηθεί γρήγορα. Οι αλλαγές που θα κάνει ο Ανδρουλάκης στο κόμμα του και στα μέλη που θα τον πλαισιώνουν είναι κομβικής σημασίας. Ιδιαίτερα, ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, προσδοκώντας να επαναφέρουν κόσμο που έχει απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Η νέα Πολιτική Επιτροπή θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη νέα πολιτική πραγματικότητα, με τον Ανδρουλάκη να καλείται να συνθέσει διαφορετικές τάσεις εντός του κινήματος. Ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στα νέα όργανα του κόμματος, τα οποία ο πρόεδρος προγραμματίζει να δημιουργήσει.
Προβλέπονται αλλαγές και στην ΚΟ του κόμματος σε επίπεδο χαρτοφυλακίων. Στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, το όνομα του Παύλου Χρηστίδη είναι σε πρώτο πλάνο, καθώς διατήρησε ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Σημαντικές αναμενόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν και τον τομέα της επικοινωνίας, όπου φαίνεται ότι προωθείται το όνομα του Βαγγέλη Τσόγκα, ενός στενού συνεργάτη του Ανδρουλάκη, ο οποίος σχεδιάζει μια πιο επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική. Νέα πρόσωπα από τη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Λευτέρης Καρχιμάκης, αναμένονται να συμμετάσχουν στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, ολοκληρώνοντας την ομάδα του Ανδρουλάκη μαζί με πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Θανάσης Γλαβίνας και η Στεφανία Μουρελάτου.