Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει την παρουσία του στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, προσπαθώντας να συνδυάσει τις διεθνείς επιτυχίες με τις εσωτερικές προκλήσεις. Μετά από κοινωνική πίεση και ανησυχία, όπως υποδεικνύουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαχείριση της εικόνας του και του κυβερνώντος κόμματος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση σε μεγαλύτερα κοινά. Ιδιαίτερα σε εκείνα τα τμήματα του εκλογικού σώματος που δεν βλέπουν τα πράγματα με τα παραδοσιακά πολιτικά φίλτρα, αλλά επιθυμούν συγκεκριμένες λύσεις.
Η δημοσκοπική αναμέτρηση είναι χαρακτηριστική, με τον Μητσοτάκη να κερδίζει το 31% και να είναι σε αναμέτρηση με τον «Κανένα» ο οποίος φτάνει το 30%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που ανακοίνωσε η Metron Analysis για το Mega. Για αυτόν, η στρατηγική της ΝΔ επικεντρώνεται στην αποστάσεις από την αντιπολίτευση, προβάλλοντας το μήνυμα πως «η φωνή της Ελλάδας έχει αξία».
«Να σας θυμίσω, κάποιος διαπραγματεύτηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και εξασφάλισε 36 δισεκατομμύρια. Αυτός δεν ήσασταν σίγουρα εσείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης από τη Βουλή, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο της ως περιφερειακής ηγέτιδας σε τουλάχιστον πέντε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η εξωτερική πολιτική, η ευρωπαϊκή άμυνα, η καθημερινότητα των πολιτών, η ενέργεια και η τεχνητή νοημοσύνη.
Διεθνοπολιτικές εξελίξεις
Στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον που διαρκώς εξελίσσεται, το Μαξίμου στρατηγικά εστιάζει στη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής προσέγγισης στη Συρία», και επισημαίνει τη σημασία της ενόψει της νέας προόδου της Πολιτικής Διεύρυνσης της ΕΕ.
Ο Μητσοτάκης, μιλώντας πρόσφατα από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κριστιάν Μίτσκοσκι, χρησιμοποίησε την ονομασία που συμφωνήθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι η συμμόρφωση με αυτή τη Συμφωνία είναι η μοναδική οδός για να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
«Η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας πιο δραστικής αμυντικής πολιτικής στην ΕΕ», πρόσθεσε. Η ατζέντα θα παραμείνει ενεργή καθώς πλησιάζει η έκτακτη σύνοδος της ΕΕ τον Φεβρουάριο και η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025. Το θέμα της άμυνας προβάλλεται επίσης σε εσωτερικό επίπεδο, με την κυβέρνησης και τη ΝΔ να επιδιώκουν να προσελκύσουν περισσότερο τα συντηρητικά κοινά, όπως οι ενστόλοι, ανακοινώνοντας σχετικά μηνύματα.
Κανονισμοί για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για κανονιστική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους, προβάλλοντας προτάσεις από άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, για καθορισμό κατώτατης ηλικίας. Στην αρχική φάση, η κυβέρνηση προγραμματίζει τη δημιουργία ενός «εθνικού» οδικού χάρτη, που αναμένεται να παρουσιαστεί στις 30 Δεκεμβρίου.
Στα ενεργειακά ζητήματα, ο Μητσοτάκης θέλει να αναδείξει την Ελλάδα ως εξαγωγέα ενέργειας, ενισχύοντας τη σημασία των επενδύσεων στις ενεργειακές διασυνδέσεις για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης. Η κυβέρνηση τονίζει ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα θα συμβάλλουν στην μείωση των ενεργειακών τιμών για τους καταναλωτές μακροπρόθεσμα.
Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως η χώρα μείνει πίσω, εστιάζοντας στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της στον συγκεκριμένο τομέα.