Η Βουλή υπερψήφισε το νέο νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική ισορροπία, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα.
Υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα
Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πέρασε επί της αρχής στη Βουλή. Στην ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε στάση «παρών», ενώ το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη καταψήφισαν. Αναμένεται η απόφαση της Πλεύσης Ελευθερίας.
Βασικές προβλέψεις για τη δημοσιονομική πολιτική
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο το νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης, όπως απαιτείται από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός του 2024. Η ομάδα εργασίας που επιμελήθηκε τις διατάξεις περιλάμβανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Ο κανόνας των καθαρών δαπανών και η βιωσιμότητα του χρέους
Η πιο σημαντική καινοτομία του νέου πλαισίου είναι η θέσπιση κανόνων για τις καθαρές δαπάνες. Τα έξοδα του κράτους δεν πρέπει να υπερβαίνουν προκαθορισμένα όρια, τα οποία καθορίζονται με βάση ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Αυτό σημαίνει ότι όσο μειώνεται το χρέος, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες για αυξημένες δαπάνες τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της οικονομίας.
Επόμενα βήματα για τη δημοσιονομική διαχείριση
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να εκδώσει σύντομα τις σχετικές εγκυκλίους για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Όλοι οι δημόσιοι φορείς έχουν διορία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα στηρίξουν τις δημοσιονομικές προβλέψεις για την περίοδο των επόμενων τεσσάρων ετών.