Στο Βερολίνο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύνοδος, που ξεκίνησε την Παρασκευή (17/01), έχει θέσει στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση, οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ καθώς και η εσωτερική ασφάλεια.
Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του προεδρεύοντος της ομάδος του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, και του ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς, εν όψει των γερμανικών εκλογών που πλησιάζουν (23 Φεβρουαρίου) και σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή πολιτική σκηνή πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες εστιάζουν σε κεντρικά θέματα όπως η θέση της ΕΕ στη νέα παγκόσμια διάταξη, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, η ασφάλεια, οι πολιτικές μετανάστευσης, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ανάγκη περιορισμού της γραφειοκρατίας. Όπως δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, «Το εκλογικό πρόγραμμα του ΕΛΚ μετατρέπεται σε πρόγραμμα δράσης. Το 2025 θα είναι η χρονιά υλοποίησης των προτεραιοτήτων μας για μια ασφαλέστερη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη». Οι ηγέτες στο επίκεντρο αυτής της συνόδου επιδιώκουν να προγραμματίσουν στρατηγικά για τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, οι αναφορές στην άνοδο ακροδεξιών κομμάτων, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που φαίνεται να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, καθώς και η πιθανή συνεργασία κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς στην Αυστρία, είναι ζητήματα που απασχολούν επίσης τους συμμετέχοντες.
Στο περιθώριο των εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημαντικές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Φρίντριχ Μερτς. Σε αυτήν την συνάντηση, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με ζητήματα αμοιβαίου οικονομικού ενδιαφέροντος και ανέδειξαν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας επίσης στις επιτυχίες στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των εκλογικών προγραμμάτων του CDU και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο πολιτικοί ανέφεραν την ανάγκη για κοινή χρηματοδότηση σημαντικών αμυντικών προγραμμάτων στην Ευρώπη, με έμφαση στην ευρωπαϊκή αεράμυνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μερτς ζήτησε «σκληρότερους κανόνες» για την παράτυπη μετανάστευση και ανέφερε την ανάγκη για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ειδικά υπό τον κίνδυνο δασμών στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.