Μητσοτάκης: Προστασία και Σταθερότητα στην Περιοχή

Μετά την ολοκλήρωση της Τριμελούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις βασικές δηλώσεις του. Υπογράμμισε ότι «συναντηθήκαμε για 10η φορά, σε μια σταθερή και δημιουργική πλατφόρμα συνεργασίας, η οποία συνεχίζει να προχωρά παρά τις κρίσεις που πλήττουν την περιοχή».

Ανέφερε επίσης ότι θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, προσθέτοντας ότι θα εφαρμοσθούν πολλές νέες δράσεις.

Ειδική μνεία έκανε στον ενεργειακό τομέα, σημειώνοντας ότι επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για στρατηγική συνεργασία, направленную στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ξεχωρίζει το έργο «Γκρέκι», που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο, προωθώντας τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, ενοποιώντας την Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία της αγοράς αποθήκευσης και δέσμευσης του άνθρακα, τονίζοντας ότι με την ταχύτατη απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η συνεργασία με την Αίγυπτο θα είναι ακόμα πιο κρίσιμη.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία αντιμετωπίζουν μαζί μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις», ενώ για το Κυπριακό δήλωσε ότι «βεβαιώσαμε ξανά την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Σημείωσε ότι «μια τέτοια λύση θα συνεισέφερε σε συνθήκες σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτό το τόσο ταραγμένο περιβάλλον».

Επίσης, υπογράμμισε ότι συμμεριζόμαστε κοινές προοπτικές για το μέλλον της περιοχής μας, χτίζοντας ειρήνη και σταθερότητα, αλλά και απαλλαγή από ενέργειες που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

Αναφέρθηκε και στον κίνδυνο επανέναρξης συγκρούσεων στη Συρία, εκφράζοντας συμφωνία για την αύξηση των προσπαθειών κατά της ριζοσπαστικοποίησης. Επισήμανε ότι η νέα ηγεσία θα πρέπει να δείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις παραδόσεις όλων των μειονοτήτων.

Προβληματισμός υπήρξε και για τις εξελίξεις στην Λιβύη, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι συμφωνήσαμε για την ανάγκη τερματισμού των εξωτερικών παρεμβάσεων προκειμένου ο Λιβυκός λαός να αποφασίσει μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την επιτυχία της Αιγύπτου στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, δηλώνοντας ότι «Κύπρος και Ελλάδα έχουν ηγηθεί στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ και Αιγύπτου» και εκφράζοντας αισιοδοξία για τη συνεχιζόμενη συνεργασία των τριών χωρών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα