Μητσοτάκης: Ποιους υπουργούς φέρνει στο προσκήνιο για την καθημερινότητα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για το 2025, με σημαντικούς στόχους και προκλήσεις που θα αναλάβουν οκτώ υπουργοί. Κεντρικός τους στόχος είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, επιδιώκεται να ενισχυθεί η στρατηγική του Μαξίμου, με αναφορά στις ανάγκες της κοινωνίας, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει η Πένυ Αβραμίδη στα parapolitika, ο κύριος στόχος για το επόμενο έτος είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που στόχο έχουν την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη μείωση των φόρων.

Στον μπλε φάκελο του Κωστή Χατζηδάκη περιλαμβάνονται 13 έργα και 23 μεταρρυθμίσεις για το 2025. Κάποιες από τις βασικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στις συντάξεις και στις αποδοχές των ενστόλων, καθώς και νέες μειώσεις φόρων. Επίσης, έχει ανακοινωθεί ο περιορισμός των τραπεζικών προμηθειών και προγραμματίζονται μέτρα για την ανακούφιση από τη στεγαστική κρίση, όπως ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Golden Visa και ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για τα αναξιοποίητα ακίνητα των τραπεζών. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές της Εγνατίας και των λιμανιών Βόλου, Καβάλας και Λαυρίου, καθώς και η ανάπλαση της ΔΕΘ, που αναμένεται να εκκινήσει το 2025.

Εξαιρετικής σημασίας είναι το εγχείρημα του Τάκη Θεοδωρικάκου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ιδιαίτερα στη λειτουργία της αγοράς και την πάλη κατά της ακρίβειας. Μία από τις κρίσιμες προκλήσεις είναι η μεταβολή παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Το υπουργείο καλείται να προχωρήσει σε 11 έργα και 9 μεταρρυθμίσεις, όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, και ρυθμίσεις για την προστασία του καταναλωτή. Μια σημαντική πρωτοβουλία είναι η δυνατότητα σύγκρισης προϊόντων στα σουπερμάρκετ της ίδιας αλυσίδας, καθώς και παρεμβάσεις για τον περιορισμό των ολιγοπωλίων σε τομείς όπως η Υγεία και οι τηλεπικοινωνίες.

Πρωταρχικής σημασίας για το 2025 είναι η επίλυση του στεγαστικού ζητήματος και η υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας, με την εθνική στρατηγική για το Δημογραφικό να αναδεικνύεται σε κεντρικό στόχο. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υπό τη Σοφία Ζαχαράκη, έχει θέσει στόχους για φέτος 15 έργα και 7 μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνοντας την αναμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων, νέα προγράμματα στέγασης και αλλαγές στη μακροχρόνια φροντίδα.

Μέγιστη βαρύτητα δίνεται και στις παρεμβάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να έχει αναλάβει τον μπλε φάκελο που περιέχει 15 έργα και 32 μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσα σε αυτές διακρίνονται η θέσπιση του Διεθνούς Baccalaureate στα πρότυπα σχολεία, η ανάπτυξη του δικτύου των πρότυπων σχολείων και η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Επιπλέον, προγραμματίζονται νέες φοιτητικές εστίες και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».

δειτε ακομα

δειτε ακομα