Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάιρο, αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να στείλει σημαντικά μηνύματα, κυρίως προς την Άγκυρα.
Οι συνομιλίες που διεξήχθηκαν επιβεβαίωσαν τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού αναδείκνυαν τα αποτελέσματα των συζητήσεων και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν.
Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η καλή συνεργασία στην περιοχή, ιδιαίτερα σε περιόδους που βιώνουμε πολλές κρίσεις και προκλήσεις.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, εστιάζοντας κυρίως στη ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία είναι κρίσιμη για τις εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Όπως δήλωσε, η δέσμευση των τριών χωρών για τη στρατηγική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα «αναδεικνύει την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και την στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το το σύμβολο της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αίγυπτο, δημιουργώντας μια ενεργειακή γέφυρα για καθαρή ενέργεια από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη».
Δημιούργησε το πλαίσιο για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, τονίζοντας: «Βασιζόμαστε σε κοινές προοπτικές για το μέλλον της γειτονιάς μας, με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης και της συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτουμε ό,τι προκαλεί εντάσεις και αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα».
Αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της Συρίας, επισημαίνοντας ότι «η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο και να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των χριστιανών, καθώς και να διαφυλάξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας». Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε ότι «δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση της κανονικότητας, αποφεύγοντας τη ριζοσπαστικοποίηση».
Ενημέρωσε για τις πρωτοφανείς συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα προκύψουν μόνο με την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Παράλληλα, απηύθυνε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας την αξία της συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Τόνισε επίσης την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών από την αστάθεια και τις συγκρούσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας για την αποτελεσματική διαχείριση αυτού του φαινομένου.
Επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην υπογραφή μιας συνολικής συμφωνίας για τη στρατηγική εταιρική σχέση της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και να προωθήσει κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην περιοχή.