Η σύγκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1:15 μ.μ. ώρα Ελλάδας, στην ιστορική Ντάουνινγκ Στριτ.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ανανέωση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έθιξε το θέμα, το οποίο παραμένει ανοικτό και είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με το Βρετανικό Μουσείο.
«Είναι θετικό ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα προκαλέσει αντεγκλήσεις, αν υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσαν κυβερνητικές ημερίδες μετά από τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν μια εκτενή επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία τους να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η βελτίωση των ελληνοβρετανικών σχέσεων και τόνισε ότι η συνάντηση αυτή προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.
Σύμφωνα με πηγές, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναδείχθηκε το σύνολο της συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τις κοινές προκλήσεις που απασχολούν τη μεταναστευτική πολιτική, με την Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή ως ευρωπαϊκός φραγμός και χώρα υποδοχής.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον συντονισμό των προσπαθειών τους ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26, καθώς και τις ευρωβρετανικές σχέσεις, τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει, ιδίως σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Διάλογος κατά την έναρξη της συνάντησης
Στάρμερ: Είναι μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίσω εδώ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η συνάντησή μας αφορά την ενίσχυση της ισχυρής μεταξύ μας σχέσης και την εξέταση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας στον ΟΗΕ, καθώς και στην νέα σας θέση, που θα ξεκινήσει σύντομα. Υπάρχει μεγάλη σύμπλευση, οπότε είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πολλά για το μέλλον.
Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που ξαναείμαι εδώ. Υπάρχουν αρκετά θέματα που χρειάζονται τη προσοχή μας. Βρισκόμαστε σε συγκυρίες που απαιτούν στήριξη και επέκταση της στενής συνεργασίας μας, ιδίως στην ασφάλεια, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στρατηγικός εταίρος, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο ίδιος κράτησε σιγή και αποχώρησε, ενώ οι Βρετανοί δημοσιογράφοι εστίασαν στο συγκεκριμένο ζήτημα και κατά την άφιξή του.