Στις Βρυξέλλες, το κλίμα είναι καυτών διπλωματικών διαπραγματεύσεων, καθώς κράτη-μέλη της Ε.Ε. συζητούν για το καυτό ζήτημα της μετανάστευσης ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του νέου πολιτικού κύκλου, και η ατζέντα δεν θα μπορούσε να είναι πιο βαρύθυμη, με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και την αύξηση μεταναστευτικών ροών από το Λίβανο να προκαλούν ανησυχία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισέρχεται στη Σύνοδο με ξεκάθαρες θέσεις για τη μετανάστευση, επισημαίνοντας την ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών, υποστήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής και ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Παρ’ όλα αυτά, αναμένονται σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους 27 ηγέτες, καθώς ήδη έχουν εκφραστεί διαφωνίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η Γερμανία έχει επαναφέρει ελέγχους στα χερσαία σύνορά της, ενώ η Ολλανδία και η Ουγγαρία ζητούνε να απεμπλακούν από την κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Παράλληλα, η Πολωνία σκοπεύει να ζητήσει από την Ε.Ε. να εγκρίνει την προσωρινή αναστολή παροχής ασύλου για άτομα που εισέρχονται από τη Λευκορωσία, κατηγορώντας τη Ρωσία για εκμετάλλευση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Η πρόσκληση που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συνοδεύεται από ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι θα συζητηθούν στρατηγικές για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη φύλαξη των συνόρων, στις συνεργασίες και στις πολιτικές επιστροφών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη θέσει το πλαίσιο, στέλνοντας επιστολή στους ηγέτες των «27», όπου τονίζει την δραματική αύξηση των παράτυπων αφίξεων στην Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε το 25% από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας με γειτονικές χώρες και τονίζει ότι απαιτείται αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
«Η πολιτική μεταναστεύσεως της Ε.Ε. μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο αν επιστρέφουν όσοι δεν δικαιούνται να παραμείνουν», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι μόλις το 20% των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν αποφάσεις επιστροφής αποχωρούν από την Ε.Ε. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα επίπεδο εναρμόνισης και εμπιστοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι οι ασυνόδευτοι μετανάστες δεν θα εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος», προσέθεσε.
Επιπλέον, αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανθεκτικότητα της Ε.Ε., στη συζήτηση περιλαμβάνεται η προώθηση της Συμφωνίας για την Ανταγωνιστικότητα που καταρτίστηκε τον Απρίλιο, με στόχο την ενίσχυση οικονομικών δυνάμεων.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίες περισσότερες επενδύσεις για να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι. Ο πρωθυπουργός έχει επίσης επισημάνει ότι η έκθεση Ντράγκι αποτελεί ένα φιλόδοξο κείμενο, το οποίο οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να θεωρήσουν σοβαρά. Βεβαιώνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση, ιδιαίτερα στους τομείς άμυνας και πράσινης μετάβασης.