Ο θάνατος του Κώστα Σημίτη αναζωπύρωσε μια σειρά από αντιδράσεις που αποκαλύπτουν τόσο την πολιτική μεγαλοσύνη όσο και τις μικρότητες μέσα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Δε μιλάμε για τα ανώνυμα σχόλια των διαδικτυακών τρολ, αλλά για τη στάση που κρατούν στα σημαντικά γεγονότα άλλοι πρώην πολιτικοί αρχηγοί.
Η απουσία των Προκόπη Παυλόπουλου, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή από τη τελετή, δείχνει μια πολιτική έλλειψη μεγαλοψυχίας σε μια στιγμή που θα έπρεπε να κυριαρχεί η ενότητα.
Το πρωτόκολλο δεν είναι απλώς ένας οδηγός για τη συμπεριφορά. Αντικατοπτρίζει την ουσία και την αξία της πολιτικής ευθύνης, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν καταστάσεις όπου πρέπει να αφήνονται στην άκρη οι διαφωνίες για το καλό της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, δεν περιορίστηκε στο τυπικό. Η παρουσία του ήταν σημαντική, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποίησε τη σκηνή για να εκφράσει και τα δικά του πολιτικά μηνύματα προς το κοινό που εκτιμούσε τον Κώστα Σημίτη.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι πολιτικές παρατάξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε στιγμές κρίσιμες, έχουν βρει κοινούς στόχους όπως η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ. Αυτή η ιστορική συνεργασία είναι κάτι που επανηλήθηκε και από τον Πρωθυπουργό και αξίζει προσοχής.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τρεις βασικές παρακαταθήκες του Σημίτη:
Αρχικά, την πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, προσπαθώντας να την προσεγγίσει με τα πιο ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης.
Δεύτερον, την διακυβέρνηση του μέσω ενός συστηματικού σχεδιασμού και την τήρηση διαδικασιών που εξασφαλίζουν αποτελέσματα.
Τέλος, ανέφερε και την προσωπική του ζωή, παραδεχόμενος ότι ο Σημίτης κατάφερε να συνδυάσει την πολιτική του καριέρα με την υποχρέωση του ως σύζυγος και πατέρας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε απόψεις του Σημίτη για το ρόλο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «δεν έχει σκοπό να διατηρεί εξουσία, αλλά να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την κοινωνία», προκαλώντας στο κοινό να σκεφτεί τις προτεραιότητες των σημερινών κυβερνητικών επιλογών.
Φαίνεται ότι με τις παραπάνω αναφορές ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ενισχύσει την ιδεολογική του ταυτότητα. Επιδιώκει να προσεγγίσει το κεντροαριστερό κοινό και να δηλώσει ότι συμμερίζεται κοινές αξίες όπως η εκσυγχρονιστική προσέγγιση και η ανάγκη για αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι απόψεις μάλλον αποκλίνουν από τη γενική πολιτική αντίληψη της ΝΔ, και είναι ενδιαφέρον πως ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν δυσαρέσκεια για γεγονότα που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να βρει ισορροπία μεταξύ των παραδοσιακών αξιών της ΝΔ και την επιθυμία του να προσεγγίσει ένα πιο κεντρώο ακροατήριο, που είναι πλέον περίπλοκο και ποικιλόμορφο.
Επιπλέον, οι επιλογές του για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκονται στο προσκήνιο, με συνεχείς συζητήσεις για το μελλοντικό πολιτικό πλαίσιο της χώρας.
Φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης στοχεύει στο Κέντρο, προσπαθώντας να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους που αναζητούν λογικές και νηφάλιες λύσεις, εξερχόμενοι από κομματικές αντιπαραθέσεις και προκαταλήψεις.