Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης στη συνάντηση του Βερολίνου με τον Μερτς [βίντεο, φωτογραφίες]

Ακριβώς 30 ημέρες πριν από τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες, με επικεφαλή τον Φρίντριχ Μερτς, προηγούνται, επιδιώκοντας να αντικαταστήσουν τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τον ιστότοπο dw.com, η πολιτική παλαιολογία της Γερμανίας σε αυτό το εκλογικό γύρο έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.
6436461 1

Η άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Βερολίνο συνδυάζει υψηλούς προσκεκλημένους απ’ όλη την Ευρώπη, υποστηρίζοντας τις πολιτικές του Μερτς σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις. Από τη μια πλευρά, η Γερμανία ανησυχεί για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αμερική υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, και από την άλλη, οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας εισέρχονται σε ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ωστόσο, η ανερχόμενη ακροδεξιά, με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δημιουργεί αναταράξεις. Η υποστήριξη για το κόμμα αυτό ξεπερνά το 20%, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μερτς μπορεί να χάνει ή να ισοψηφεί απέναντι στην υποψήφια της AfD, Αλίς Βάιντελ, όπως αναφέρει η dw.com.

Μητσοτάκης και Μερτς, Βερολίνο

Ενόσω η κατάσταση εξελίσσεται, η άτυπη σύνοδος του ΕΛΚ αποκτά καθοριστική σημασία για τη συντονισμένη στρατηγική των μεγάλων ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων, που πολλές φορές απασχολούν κυβερνητικές θέσεις.

Στο Βερολίνο για αυτή τη σύνοδο βρίσκονται ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Mητσοτάκης και Χριστοδουλίδης είχαν διμερείς συναντήσεις με τον Μερτς στο πολιτικό του γραφείο, μια κίνηση που ενσαρκώνει την σημασία της διακρατικής συνεργασίας.

Συζήτηση για Τραμπ, οικονομία, και ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών, συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα που περιλαμβάνουν την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική, την οικονομική συνεργασία, την αμυντική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. Η ΝΑ Μεσόγειος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα για τη γερμανική εξωτερική πολιτική λόγω των ενεργειακών της προοπτικών και της εγγύτητάς της με περιοχές κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Από τη συνεδρίαση του ΕΛΚ στο Βερολίνο

Κεντρικός στόχος της συνάντησης στο Βερολίνο φαίνεται να είναι η ανίχνευση των προθέσεων και η διεκδίκηση ενιαίας πολιτικής αντίληψης εν όψει μιας ενδεχόμενης δεύτερης διακυβέρνησης Τραμπ.

Στις προτεραιότητες του Μερτς οι δύο κεντρικοί τομείς είναι η εσωτερική ασφάλεια με την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πεδίο της μετανάστευσης, οι απόψεις του Μερτς επικεντρώνονται σε αναγκαίες απελάσεις και επιστροφές στις ασφαλείς χώρες, καθώς και σε ένα αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου. Η Ελλάδα θεωρείται κρίσιμη σε αυτές τις συζητήσεις.

Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, όπως φαίνεται, θα έχει ως προτεραιότητα την εξωτερική πολιτική, με επίκεντρο την Ουκρανία και την προσπάθεια διεκδίκησης ισχυρού ρόλου για τη Γερμανία, εφόσον η αμερικανική πολιτική εξελιχθεί σε λιγότερη υποστήριξη προς το Κίεβο, όπως συνέβαινε με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Συνάντηση με Μέτσολα

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Στην συνάντηση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές, αντάλλαξαν απόψεις για τις επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα