Μητσοτάκης: Η συνεργασία ΗΠΑ-Ε.Ε. είναι κλειδί για το μέλλον

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας στάσης κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων.

Με σαφήνεια, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι στο συμφέρον της Ευρώπης και θα πρέπει να απευθυνθεί ως μήνυμα στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε επίσης στη σημασία του ενιαίου μετώπου που πρέπει να επιδείξει η Ε.Ε. στις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενισχύοντας τα κοινά συμφέροντα των κρατών-μελών.

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διευρύνει τη θέση της ως παγκόσμιος παίκτης, ενισχύοντας τις αμυντικές της δυνατότητες και υπογραμμίζοντας ότι η συλλογική της ισχύς είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να επιτύχει κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

Μητσοτάκης: Δύο βασικά σημεία για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), η οποία συστήθηκε το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έχει ως βάση την αρχή ότι το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για την εδαφική ασφάλεια της Ευρώπης. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια, και ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν αναδειχθεί αμφιβολίες για την αξία της αμερικανικής παρουσία στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την ανασφάλεια στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπηρέτησε ως φάρος γι’ αυτή τη συζήτηση μέχρι και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι 27 ηγέτες της Ευρώπης συναντήθηκαν για το ίδιο θέμα.

Στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο που συμπεριλαμβάνει δύο κύρια σημεία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την χρηματοδότησή της, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου αξίας 100 δισ. ευρώ. Αυτό το εργαλείο στοχεύει στην υποστήριξη στρατηγικών που θα ακολουθούν το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως οι αμυντικές δαπάνες επηρεάζουν άμεσα τη δημοσιονομική αξιοπιστία, για το λόγο αυτό προτείνει περισσότερη ευελιξία ώστε τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις στην άμυνα. Παράλληλα, επαναφέρει το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους προϋπολογισμούς εκ των προτέρων, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής των κανόνων που ισχύουν σήμερα.

Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, όπως έχει υπογραμμίσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι αδύνατη χωρίς τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Για το λόγο αυτό, τον περασμένο Μάιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεργασία με τον Πολωνό ομόλογό του, έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την υλοποίηση ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας που θα χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους. Επιπλέον, υπήρξε ένας από τους 19 ηγέτες της Ε.Ε. που υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα