«Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να ηγηθεί στην ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και Αντιπρόεδρο του Endeavor Greece. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο GenAI Summit, που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η θεματολογία της συζήτησης «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία» ανέδειξε τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας εν μέσω ψηφιακής μετάβασης και τις προκλήσεις που πρέπει να υπερκεράσει.
Το GenAI Summit συνδυάζει θεωρία και δράση μέσω των Demo Days, προσφέροντας μία αξεπέραστη ευκαιρία να μάθουμε πώς οι τελευταίες εξελίξεις της GenAI μπορούν να επηρεάσουν τις τομείς της οικονομίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων.
Καθώς έμπαινε στο χώρο, παρατήρησε ένα ρομπότ της EY και, χιουμοριστικά, ρώτησε αν δαγκώνει.
«Εκτιμώ την προσοχή σας στην τεχνητή νοημοσύνη», σχολίασε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, αλλά δεν απάντησε σχετικά με την παρατήρηση ότι η ποίηση δεν ενώνει.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, ως χώρα της φιλοσοφίας, μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κρίσιμη συζήτηση.
Αναφέρθηκε σε δύο κύρια θέματα: τη σύνθεση της τεχνητής νοημοσύνης με τη Δημοκρατία, και τη σχέση της με τα παιδιά και τους εφήβους, κυρίως αναφορικά με τη διαδικασία μάθησης.
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί στην ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι η καινοτομία δεν θα περιοριστεί.
Επιπλέον, σχολίασε τη μεταμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλώνοντας ότι αν και δεν υπάρχει μια καθοριστική απάντηση, δεν μπορεί να υποκατασταθεί η άμεση αλληλεπίδραση εκπαιδευτικού και μαθητή.
Επίσης, υπογράμμισε την εθιστικότητα των αλγορίθμων των κοινωνικών δικτύων για τους νέους και ανέφερε την αυξανόμενη τάση χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για την εκπόνηση εργασιών από φοιτητές: «Τι θα μείνει τελικά;» ρώτησε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι, πέρα από τους κινδύνους, είναι κρίσιμο να εξετάσουμε και τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.
«Έχουμε ένα πολύ δραστήριο οικοσύστημα εταιρειών γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, γεγονός που έχει παρατηρηθεί και από ξένους επενδυτές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξετάσουμε τις δημόσιες υποδομές που απαιτούνται. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στον υπερυπολογιστή Δαίδαλο.
Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να αναλύσουμε πώς η Ευρώπη μπορεί να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ σε αυτό τον τομέα, καθώς οι επενδύσεις τείνουν να κατευθύνονται προς τη δεύτερη λόγω του πιο ευνοϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος.
Ερωτώμενος αν η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά και πως πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της παραγωγικότητας σε τομείς όπως η υγεία και η δημόσια διοίκηση.
«Θα υπάρξουν απώλειες θέσεων, αλλά και νέες δημιουργίες. Γενικά, δεν πιστεύω πως θα παρατηρήσουμε μαζικές απώλειες στο άμεσο μέλλον», κατέληξε.
Η Ελλάδα διατηρεί τη δυνατότητα να εξελιχθεί πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλες χώρες, τόνισε ο πρωθυπουργός.