«Σε μια κρίσιμη εποχή για την Ευρώπη, η Ελλάδα παραμένει επικεφαλής στη στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χώρες αυτές έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να εναρμονιστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε ειδικά στις περιπτώσεις της Σερβίας και της Αλβανίας.
«Θα ήθελα να επισημάνω δύο χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αρχικά, η Σερβία. Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να στείλω μια επιστολή στους ομολόγους μου, ζητώντας να προσαρμοστούν στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας.
Είναι επιτακτική ανάγκη η Σερβία να εντείνει τις προσπάθειές της για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι η μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων και αποτελεί πυλώνα για τη σταθερότητα στην περιοχή. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αποστείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Σερβία και τον σερβικό λαό, υποδεικνύοντας ότι επιθυμούμε τη Σερβία ως μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας. Η χώρα έχει τη γνώση για το πώς να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με τις αποφάσεις της ΕΕ, ωστόσο είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταλεί ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η θέση της είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Αναφερόμενος στην Αλβανία, δήλωσε: «Στην δεύτερη χώρα που θέλω να αναφερθώ, προηγήθηκε χθες η δεύτερη Διακυβερνητική Επιτροπή που εισηγήθηκε το άνοιγμα ενός ακόμα κεφαλαίου διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο φύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, και θέματα όπως η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, δεν είναι περαστικά ζητήματα. Αφορούν τις σχέσεις της Αλβανίας με την ΕΕ και είμαι ευχαριστημένος που βλέπουμε για πρώτη φορά μεγάλη πρόοδο στην επίλυση αυτών των ζητημάτων από την Αλβανία. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών μπορεί να συμβάλει στην επίλυση χρόνιων θεμάτων, όταν αυτά χρίζουν ευρύτερης ευρωπαϊκής προοπτικής και δεν παραμένουν μόνο σε διμερείς σχέσεις.»