Μητσοτάκης: Η Διαφορά Μεταξύ Woke Κουλτούρας και Παραδοσιακού Φιλελευθερισμού στην Αμερική

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το iefimerida.gr.

Αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομία αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα. «Πλήθος ανθρώπων δεν μπορούσε να παραβλέψει την κρίση του κόστους ζωής», σχολίασε. Επίσης, ανέφερε ότι η μετανάστευση είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα που επηρεάζει τη συζήτηση. Σχετικά με τη λεγόμενη woke κουλτούρα, σημείωσε: «Πριν από 35 χρόνια, συναντούσαμε παρόμοια ζητήματα. Ένας δάσκαλός μου είπε ότι αν έχεις δικαίωμα λόγου, έχεις και υποχρέωση να ακούς. Δυστυχώς, αυτό φαντάζει να έχει χαθεί στις σύγχρονες κοινωνίες των ΗΠΑ. Για μένα, αυτό διαφέρει από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. Υποστηρίζουμε τη τυραννία των μειονοτήτων και αν το αμφισβητήσεις, μπορεί να χαρακτηριστείς φασίστας. Αυτή η κουλτούρα δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε επίσης πώς οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες από τις κυβερνήσεις. Όταν αυτές οι προσδοκίες δεν ικανοποιούνται, ο λαϊκισμός μπορεί να εμφανιστεί ως μια εναλλακτική λύση. «Στην Ελλάδα, έχουμε βιώσει μια τέτοια λαϊκίστικη αντίδραση. Το 2015 υπήρξε μια έντονη έκρηξη. Οι πρώτες αντιδράσεις στα προβλήματα οδήγησαν σε στροφή προς την Ακροδεξιά», δήλωσε, τονίζοντας ότι οι Δημοκρατίες είναι σε κίνδυνο. «Εμείς στην Ελλάδα καταφέραμε να κερδίσουμε εκλογές, διότι τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και χτίσαμε εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Μιλώντας για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερες δαπάνες, όπως πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Έχω συμμετάσχει στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό. Πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια και να κατανοήσουμε ότι η ενότητα είναι πρωταρχικής σημασίας», ανέφερε.

Για το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε έναν μεγάλο φράχτη αλλά και μια μεγάλη πόρτα, ώστε να διασφαλίσουμε μια αναγκαία ισορροπία. Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω τα ελληνικά σύνορα, που είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Δεν χρειάζεται να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν», επισήμανε.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απεχθές. Ανησυχώ όταν βλέπω να λείπει ο σαφής στόχος από μια στρατιωτική παρέμβαση. Όλοι μας ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου, που ήδη έχει ξεκινήσει. Η άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η παύση των στρατιωτικών ενεργειών, ειδικά στη Γάζα και στον Νότιο Λίβανο».

δειτε ακομα

δειτε ακομα