Μητσοτάκης: Γρηγορότερη Εργασία από τους Υπουργούς

Καθώς οι πολιτικές εξελίξεις «τρέχουν» ενόψει της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό του νέου υποψηφίου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, οι εργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυρετώδεις, με συσκέψεις που θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου την ερχόμενη Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, όπου θα εξηγήσει τους λόγους της επιλογής του και τον συμβολισμό της.

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2025 που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις και τη διεθνή αστάθεια. Σχολίασε τις «τεκτονικές» πολιτικές ανατροπές, υπονοώντας τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και αναφερόμενος σε προσωπικότητες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, που προαναγγέλλει γεωστρατηγικές μεταβολές, και τον Έλον Μασκ, ο οποίος δήλωσε ότι μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, όπου διεθνείς οικονομικοί παράγοντες Μαίνεται για τον έλεγχο της κοινής γνώμης σε πολλές χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποφέρει από τον λαϊκισμό στο παρελθόν. Υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με τη Νέα Δημοκρατία να αποτελεί «την ηγέτιδα δύναμη της σιγουριάς και της ανάπτυξης».

«Ενισχύστε τον ρυθμό σας»

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ζήτησε να μην επιβραδύνουν τον ρυθμό και να προχωρήσουν τα έργα των χαρτοφυλακίων τους για να διασφαλίσουν την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πολίτες τους εμπιστεύτηκαν και πως το 2025 είναι κρίσιμη χρονιά ενόψει των εθνικών εκλογών το 2027, τονίζοντας ότι «καμία ηγετική θέση δεν είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη».

Εκσυγχρονισμός του Δημοσίου

Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρύθμιση για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του δημοσίου τομέα και να επιταχυνθεί η πειθαρχική δικαιοσύνη. Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, προγραμματίζεται να εισαχθεί στη Βουλή και στοχεύει στη διασφάλιση ότι οι επίορκοι δεν θα μένουν ατιμώρητοι, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 2.500 εκκρεμή πειθαρχικά περιστατικά, που αναμένουν επεξεργασία σε 92 πειθαρχικά συμβούλια, με τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών να ξεπερνά τα πέντε χρόνια.

Ποια είναι τα νέα μέτρα;

Θα ιδρυθεί ένα ενιαίο πειθαρχικό όργανο, αποτελούμενο μόνο από εργαζόμενους του Νομικού Συμβουλίου, για να περιοριστούν οι καθυστερήσεις και η πολυδιάσπαση (ως τώρα περιλάμβαναν διασκορπισμένους υπαλλήλους, δικαστές και εισαγγελείς). Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν και προβλέψεις για καταληκτικές προθεσμίες στην έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων. Επίσης, θα εφαρμοστούν σύγχρονες τεχνολογίες μέσω πληροφοριακών συστημάτων που θα επιτρέπουν την εξέταση υποθέσεων από μακριά, προς την κατεύθυνση των τηλεδικών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα