Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις».
Επισημαίνοντας την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, ανακοίνωσε ότι από τις 28 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, παράλληλα με την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και τις προληπτικές εξετάσεις. Μίλησε επίσης για τον στόχο της βελτίωσης των υποδομών Υγείας και των μισθών, καθώς και για τις συνεχείς προσλήψεις στον τομέα.
Σχολιάζοντας τη σημασία του προσωπικού γιατρού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι ένας θεσμός που καθυστέρησε να καθιερωθεί στη χώρα μας, παρόλο που η ανάγκη του είναι ζωτικής σημασίας», σημειώνοντας ότι το 44% των ασφαλισμένων δεν έχει ακόμη εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό.
«Ο προσωπικός γιατρός θα μας καθοδηγεί για εμβόλια και εξετάσεις, ενώ θα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλες οι αγροτικοί ιατροί και οι ειδικευόμενοι θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί. «Κάθε γιατρός μπορεί αντίκτυπο ανά ασθενή, ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές του», πρόσθεσε.
Προτάθηκε επίσης ότι το όριο εγγραφών για κάθε προσωπικό γιατρό θα φτάσει τους 2.000 πολίτες, με μια πρόσθετη αμοιβή που μπορεί να αγγίξει τις 11.000 ευρώ ετησίως. «Οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά για τις υπηρεσίες αυτές», τόνισε, σημειώνοντας πως έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τον γιατρό της προτίμησής τους, ακόμα και από διαφορετικό δήμο.
Επιπλέον, για όσους αποφοίτους επιλέγουν να ειδικευτούν στη γενική οικογενειακή ιατρική ή στην εσωτερική παθολογία, θα παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ επιδότησης 40.000 ευρώ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε τη σύσταση 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας, στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. «Ο στόχος είναι να μειωθούν τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία και να προωθούνται σε πρωτοβάθμια κέντρα υγείας», δήλωσε.