Σε μια σημαντική συνεδρίαση στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τις απόψεις του για κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της εσωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Η συζήτηση έγινε με τον Γιάννη Πρετεντέρη, εκδότη του «Βήματος», και το συνέδριο διοργάνωσε η εφημερίδα σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν ήταν η Τουρκία, η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, και η Μέση Ανατολή, όπως επίσης και η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έδωσε και μία έμμεση απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά για την «μετάλλαξη της ΝΔ», υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στις ιδρυτικές αρχές του κόμματος, σημειώνοντας: «Θα είμαι πιστός στις αξίες της ΝΔ, αλλά θα προσαρμόσω την πολιτική μας στις σύγχρονες προκλήσεις. Τα κόμματα εξελίσσονται, και το αποδεικνύει η επιτυχία που είχαμε με τις τρεις φορές των 40% στις εκλογές.»
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης σχολίασε τη «διγλωσσία» που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας: «Η Ελλάδα έχει μια σταθερή και ξεκάθαρη πολιτική. Σε αντίθεση με την Τουρκία, εμείς δεν διαπραγματευόμαστε ζητήματα που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα. Είναι ατυχές που κάποιοι προσπαθούν να μας κατηγορήσουν ως λιγότερο πατριώτες.» Επίσης, αναφέρθηκε στην ΑΟΖ και τη υφαλοκρηπίδα, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει προοπτική για διαπραγμάτευση αυτών των θεμάτων στο άμεσο μέλλον.
Απαντώντας σχετικά με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε: «Προσπάθησα από τον Σεπτέμβριο να κλείσω τη συζήτηση για την Προεδρία. Είναι θεσμικά μη ευπρεπές να μιλάμε για Πρόεδρο όταν υπάρχει ήδη. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στην ώρα τους, δηλαδή με την καινούργια χρονιά, όταν το υποδεικνύουν οι συνταγματικές διαδικασίες.»
Μητσοτάκης: Η πορεία δεν ήταν ευθύγραμμη χωρίς αναταράξεις
«Η πολιτική μας πορεία δεν ήταν πάντα εύκολη ή χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του ‘80 είχαμε ερωτήματα σχετικά με την αναγνώριση του Ισραήλ, ενώ την προηγούμενη δεκαετία είχαμε σοβαρές πολιτικές κρίσεις που απείλησαν τη σταθερότητα της χώρας.»
Κρινόμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας
«Όταν αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, γνωρίζαμε ότι αυτό θα έχει κόστος στην κοινή γνώμη. Αλλά κάναμε ό,τι θεωρήσαμε σωστό. Αντιμετωπίσαμε και την πρόκληση που δημιουργήθηκε στα σύνορά μας στον Έβρο με αποφασιστικότητα.»
Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά
«Σήμερα, η Ελλάδα είναι οικονομικά και γεωπολιτικά ισχυρότερη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Έχουμε ενισχύσει τις διεθνείς μας συμμαχίες και έχουμε την ικανότητα να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία.»
Προφανώς και μας αφορά ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Πώς θα μπορούσε να μην μας αφορά, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι θέμα που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη; Η άμυνά μας πρέπει να είναι σοβαρή και οι εταίροι μας στην ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη ισχυρής άμυνας.»