Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις πρόσφατες πληροφορίες από την Τουρκία, σχετικά με τις πιθανές κινήσεις για τη δημιουργία ΑΟΖ με τη Συρία. Σημαντική είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, όπου επισημάνθηκε η νομική αδυναμία του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «κατά τη γνώμη της Ελλάδας και της ΕΕ, το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο», αναφερόμενος στην πιθανότητα συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας που θα μπορούσε να παραγκωνίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι «είπαμε στους ομολόγους μας για αυτές τις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με μια πιθανή ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας, επισήμανε ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την Κύπρο». Ανέφερε, μάλιστα, ότι πρόκειται για μια συζήτηση που εκτυλίσσεται μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των μέσων ενημέρωσης.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε την προσοχή των ευρωπαίων εταίρων στην ανάγκη υλοποίησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της Άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, επιτεύχθηκε η διοργάνωση έκτακτης συνόδου κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση απαιτεί από την Ευρώπη μια νέα αμυντική στρατηγική που να μπορεί να αντιδρά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους».
«Πεποίθηση μου είναι ότι απαιτείται ενίσχυση των ευρωπαϊκών πόρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, που θα χρηματοδοτεί δράσεις για την ασφάλεια όλων των μελών της ΕΕ. Αυτό δεν είναι ανταγωνιστικό προς το ΝΑΤΟ, αλλά συμπληρωματικό. Αυτή η πρωτοβουλία θα στείλει και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, ότι αναλαμβάνουμε σοβαρά τις ευθύνες μας για την άμυνά μας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχετικά με τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, που αναφέρεται στη «Μακεδονία», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ο κ. Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε τη ονομασία Βόρεια Μακεδονία, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, και είναι υποχρεωμένος να τη χρησιμοποιεί καθολικά».
«Επανέλαβα την ανάγκη για σεβασμό στις διεθνείς συμφωνίες. Παρόλο που η γνώμη μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή, υποστηρίζω ότι η χώρα μας πρέπει να τηρεί αυτή τη συμφωνία, το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική χώρα. Η συμμόρφωση στις διεθνείς υποχρεώσεις είναι προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα Σκόπια.