Στη μαγευτική Λαπωνία της Φινλανδίας, βρέθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας σε μια άτυπη σύνοδο αφιερωμένη στις θεματικές της Άμυνας και του Μεταναστευτικού. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν επίσης, η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο οικοδεσπότης Πέτερι Όρπο και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κριστερσον.
Κατά την αναγγελία του, ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε ανακριβώς ως «πρωθυπουργός της Κρήτης», ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να αντιδράσει με θετικό χιούμορ, σχολιάζοντας χαμογελαστά την «ενδιαφέρουσα» σύγχυση.
Η σημασία της συνάντησης για την ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ήταν μια σημαντική συνάντηση για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Φινλανδία στη διαχείριση των συνόρων με τη Ρωσία». Ανέφερε επίσης ότι με την Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασαν τις ειδικές προκλήσεις ασφαλείας στην Μεσόγειο, προσδιορίζοντας τη σημασία της προστασίας των συνόρων ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής στρατηγικής. «Η καλύτερη διαχείριση αυτών των προκλήσεων πρέπει να είναι κοινό ευρωπαϊκό μέλημα», τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές που αφορούν τη διαχείριση των συνόρων μας πιο αποτελεσματικά.
Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη να γίνουμε πιο έξυπνοι στο πώς κατανεμήσουμε τους πόρους μας στην άμυνα, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Στην άμυνα πρέπει να γίνουμε ευέλικτοι», πρόσθεσε, ώστε να ενισχύσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στο Φεβρουάριο θα διοργανωθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ενθαρρύνοντάς μας να σκεφτούμε πιο καινοτόμα. «Είναι σημαντικό να δείξουμε στους διατλαντικούς μας εταίρους ότι παίρνουμε την ασφάλειά μας σοβαρά», δήλωσε, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα αυτών των συναντήσεων για την κατανόηση των ανησυχιών ασφαλείας που προκύπτουν στην περιοχή.
Σημείωσε, επίσης, ότι «το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες ίσως είναι ένα ξεπερασμένο μοντέλο. Πρέπει, λοιπόν, να επενδύσουμε περισσότερο από το 2% και να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για να υπάρξει συνεννόηση και με το ΝΑΤΟ».