Μητσοτάκης: Αυτοπεποίθηση και πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό

«Οι συναντήσεις μας είναι συχνές και οι δύο χώρες ευθυγραμμίζουν τις εθνικές τους επιδιώξεις, προχωρώντας χέρι-χέρι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.

«Στόχος από τις πρώτες μας επαφές ήταν να ενισχύσουμε θεσμικά τη σχέση Ελλάδας – Κύπρου, πραγματοποιώντας συζητήσεις ουσίας και όχι απλώς επικοινωνιακές», πρόσθεσε.

6388410 1

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εκπαίδευση και η συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών είναι εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα. Επιπλέον, η Ελλάδα προγραμματίζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον κυπριακών ιδρυμάτων στην υγειονομική περίθαλψη, με προοπτικές για κοινές αγορές φαρμάκων και συνεργασίες για μεταμοσχεύσεις οργάνων, προσφέροντας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Αναφερόμενος στην πολιτική προστασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι συνεργασίες επεκτείνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα των δύο χωρών.

Στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να μοιραστεί την τεχνογνωσία της με την Κύπρο. Επιπλέον, για την ενέργεια, η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αναμένεται να απαλλάξει τη Μεγαλόνησο από την απομόνωση.

Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά θέματα, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ενισχύουν τη φωνή τους ως πυλώνες ασφάλειας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκεχειρία στον Λίβανο.

«Από κοινού, Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούμε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της κρίσης και να διαχειριστούμε τις συνθήκες ώστε να μην εξελιχθεί σε περιφερειακή ανάφλεξη», σημείωσε.

«Συζητήσαμε και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Υπάρχει μια θετική δυναμική για την επανέναρξη των συνομιλιών, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Λευκωσίας και Αθήνας, και παρατηρούμε κάποιες ενδείξεις προόδου. Επιδίωξή μας είναι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2025 – 2026, κάτι που θα επιτρέψει την προώθηση των εθνικών δικαίων της διαιρεμένης ευρωπαϊκής Κύπρου.

«Δεν θα αποδεχτούμε την αποδοχή τετελεσμένων γεγονότων και τη συνέχιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια. Οι θέσεις μας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κοινές και η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να προσεγγίσει τη συζήτηση για το κυπριακό. Ωστόσο, παραμένουμε σταθεροί σε θέματα κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου», ενημέρωσε, επισημαίνοντας πως η διαρκής αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι σημαντική για την κλιμάκωση του διαλόγου.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας εξετάζεται πάντα υπό το πρίσμα της σχέσης με την Ελλάδα και την Κύπρο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα