Κατά τη διάρκεια πρόσφατου Φόρουμ του Δημοκρατικού Κόμματος στην Κύπρο, ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός κοινά αποδεκτού αμυντικού δόγματος, το οποίο θα λειτουργήσει ως ασπίδα για την ασφάλεια των ελληνικών κοινών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι οι πολυάριθμες προκλήσεις, από τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, μέχρι τις υβριδικές επιθέσεις και θέματα ενεργειακής ασφάλειας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής πολιτικής ασφάλειας. Επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξελιχθεί σε μια ανεξάρτητη γεωπολιτική δύναμη.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως η έναρξη μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας «δεν μπορεί να περιοριστεί σε τυπικές δηλώσεις», αλλά απαιτεί ουσιαστικές δράσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου και τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ικανής να αντεπεξέλθει σε σύγχρονες προκλήσεις. Καθώς προχώρησε, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης προηγμένης αμυντικής τεχνολογίας και συνεργατικών στρατιωτικών δομών. Αναγνωρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσίασε τις πτυχές ενός στρατηγικού σχεδίου αυτονομίας που θα συμπληρώνει τον ρόλο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την τρέχουσα ατζέντα της ΕΕ.
Εστίασε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, εξ αιτίας της «αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας», που απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική «χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Τόνισε ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ξοδεύει υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, «δεν μπορεί να είναι μόνο καταναλωτής», αλλά θα πρέπει να επιδιώξει την αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας, να επενδύσει σε σύγχρονα αμυντικά συστήματα και να συνδυάσει την παραγωγή της με τη ναυπηγική και την αμυντική βιομηχανία. Πρότεινε επίσης συμπαραγωγές με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Κλείνοντας, ο κ. Κατρίνης τόνισε την ευθύνη των σοσιαλιστών και των δημοκρατών να υπερασπίζονται τόσο τα κοινά ευρωπαϊκά όσο και τα εθνικά συμφέροντα. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω την αδράνεια της, να επενδύσει στην ασφάλεια και να εξελιχθεί σε ισχυρό και ενεργό παράγοντα ειρήνης και συνεργασίας, στηριζόμενη στις αρχές του διεθνούς δικαίου.