Ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού του 2025. Μάθετε για τις επιτροπές, τους στόχους και τις σημαντικές αλλαγές που έρχονται!
Εκκίνηση Διαδικασίας Καθορισμού Κατώτατου Μισθού 2025
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έδωσε το επίσημο έναυσμα για την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2025. Προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση, απέστειλε προσκλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας τους να υποδείξουν τα μέλη που θα συμμετάσχουν στις δύο επιτροπές.
Επιτροπές Διαβούλευσης και Επιστημονική Επιτροπή
Συγκεκριμένα, θα συγκροτηθούν δύο επιτροπές:
- Επιτροπή Διαβούλευσης: Αποτελούμενη από πέντε εκπροσώπους από οργανώσεις εργαζομένων, πέντε από εργοδοτικές οργανώσεις και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πορίσματος, αποφεύγοντας τις αποσπασματικές προτάσεις του παρελθόντος.
- Επιστημονική Επιτροπή: Σχηματίζεται από ανεξάρτητους ειδικούς σε οικονομικά θέματα, επιλεγμένους από το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).
Οι προτάσεις των δύο επιτροπών θα ληφθούν υπόψη για την αύξηση του κατώτατου μισθού 2025. Η κα Κεραμέως και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα υποβάλουν τις προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2025.
Στόχοι Κυβέρνησης για τον Κατώτατο Μισθό
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, μια συνολική αύξηση δηλαδή της τάξεως του 46,2% από το 2019. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ, αυξημένος κατά 28% από τα 650 ευρώ το 2019.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα είναι πλέον ίσος με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, με αναβάθμιση όλων των μισθολογικών κλιμακίων.
Μέτρα Υποστήριξης και Μείωσης Κόστους για τις Επιχειρήσεις
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνοδευτεί από μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ενθαρρύνοντας έτσι τις επενδύσεις και τις προσλήψεις.
Εκτιμάται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027, ενώ από το 2019 μέχρι το 2025 έχουν ήδη μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Νέα Μεθοδολογία Καθορισμού Κατώτατου Μισθού από το 2028
Από τα μέσα του 2027, θα εφαρμοστεί μια νέα μεθοδολογία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με στόχο τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων και την ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης, συνδέοντας τις αυξήσεις με την οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπολογίζεται ως το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής διασποράς και το μισό του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του Γενικού Δείκτη Μισθών κατά την ίδια περίοδο. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει τη σύνδεση του κατώτατου μισθού με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και με την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ο μαθηματικός τύπος θα ενσωματώνει στοιχεία από το γαλλικό μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ. Παρόμοια συστήματα εφαρμόζουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, το νέο σύστημα προσφέρει αυξημένη ασφάλεια για τους εργαζομένους, αφού ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί και συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στη διαδικασία. Η συμπερίληψη του δημόσιου τομέα στο σύστημα αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προστατεύονται από τον καθορισμένο κατώτατο μισθό.