Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τα έργα του υπουργείου, επισημαίνοντας τη σημασία του Πολιτισμού για την οικονομική αναμόρφωση της χώρας. Μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία, η υπουργός ανέφερε ότι, με κύριους χρηματοδότες το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών έργων στην ιστορία του: περισσότερα από 830 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 1,25 δισ. ευρώ. Από αυτά, 214 έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 610 εκατομμύρια ευρώ.
“Αυτή είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει λάβει ποτέ το υπουργείο Πολιτισμού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τα έργα μας καλύπτουν όλες τις πτυχές του Πολιτισμού – από την πολιτιστική κληρονομιά μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό – προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες επαγγελματίες,” τόνισε η κυρία Μενδώνη. Σημείωσε επίσης ότι ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς δέκτης κονδυλίων, αλλά μια ενεργή αναπτυξιακή δύναμη που προωθεί τη βιώσιμη στροφή της κοινωνίας και την ανακατανομή του πλούτου.
Για το 2025, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού έχει οριστεί στα 575 εκατομμύρια ευρώ, με πόρους που κατανέμονται δίκαια στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αυτό περιλαμβάνει σημαντική αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις, όπως ανέφερε η υπουργός.
Συγκρίνοντας στοιχεία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο 2018-2025, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι το 2018 διατέθηκαν 27.985.000 ευρώ και ότι το ποσό για το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 318.000.000 ευρώ. “Η διαφορά αυτή μιλά από μόνη της,” επισήμανε.
Η υπουργός ανέφερε ότι ο στόχος είναι η ανάπτυξη ρεαλιστικών πολιτικών που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών, την πολιτιστική επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Η ενδυνάμωση του πολιτιστικού τομέα ως ένα βιώσιμο εργαλείο ανάπτυξης συνιστά κεντρική στρατηγική.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι “ο Πολιτισμός επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και της παραγωγικής διαδικασίας. Αποτελεί πολύτιμο κοινωνικό αγαθό και αναπτυξιακό πόρο και πρέπει να συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες σχεδίασης πολιτικών που προάγουν την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Σήμερα, η βιωσιμότητα και η αειφορία είναι σημαντικές προτεραιότητες, και οι πολιτικές μας αντικατοπτρίζουν αυτή την προοπτική, ειδικά με το νέο προϋπολογισμό του 2025.”