Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την ομιλία της στην ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής Athens Talks, τόνισε τη σημασία του πολιτισμού ως έναν πολύτιμο συντελεστή για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με τη Υπουργό, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο πολιτισμός έχει την ικανότητα να τριπλασιάσει την απόδοση των επενδύσεων, ενισχύει την απασχόληση και διευρύνει τις δυνατότητες επιχειρηματικότητας στα συναφή πεδία. Ο πολιτισμός προβάλλει ως κομβικός παράγοντας στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.
Από το 2019, έχει τεθεί σε εφαρμογή η «Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας» στο Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία καλύπτει όλες τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτή η χάρτα περιλαμβάνει ένα σύνολο ρεαλιστικών και ευέλικτων πολιτικών για τη διαχείριση του πολιτιστικού τομέα και αποτυπώνει έναν οδικό χάρτη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με προοπτική το 2027.
Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων της ιστορίας του, με περισσότερα από 825 έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική αναμένεται να αναμορφώσει τον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας και να καλύψει κάθε διάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε πρόκειται για αρχαία είτε για σύγχρονα έργα, συμμετέχοντας έτσι στην πλήρη απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων.
Για τη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της Αττικής, που φημίζεται για τα μνημεία και τις πολιτιστικές υποδομές της, η Υπουργός ανέφερε τους στρατηγικούς στόχους: 1. Προστασία και διαφύλαξη της κληρονομιάς με έμφαση στη βιωσιμότητα, 2. Εμπλουτισμός των πολιτιστικών υποδομών και υπηρεσιών, 3. Στοχευμένη διάχυση της επισκεψιμότητας με στόχο την αποσυμφόρηση και 4. Ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών που συνδέουν σημαντικά μνημεία με φυσικά αξιοθέατα.
Σύμφωνα με την Υπουργό, οι πολιτιστικές διαδρομές είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού, ενθαρρύνοντας μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία επίσκεψης. Για την τρέχουσα χρονική περίοδο, η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής έχει οδηγήσει στην εκπόνηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, που περιλαμβάνει το κέντρο της Αθήνας, την Ελευσίνα και το Λαύριο, με στόχο την εμπλουτισμένη τουριστική εμπειρία.
«Τα έργα που σχεδιάζουμε θα ξαναχαράξουν την πολιτιστική πορεία της Αττικής», υπογράμμισε η Υπουργός, αναφερόμενη σε 19+1 σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, όπως:
- Επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
- Επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης
- Λύκειο Αριστοτέλους και σύνδεσή του με το Ωδείο Αθηνών
- Πιλοτική εφαρμογή ιατρικής παραστατικών τεχνών στο Ωδείο Αθηνών
- Δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας «Ακροπόλ»
Επιπλέον, τρεις κτήρια θα αποκτήσουν νέες πολιτιστικές χρήσεις:
- Η οικία Αλεξάνδρου Σούτσου στη Σταδίου, που θα φιλοξενήσει τη θεατρική συλλογή.
- Μουσείο Καρόλου Κουν στην οδό Διοσκούρων 7.
- Η «οικία Κοκκοβίκου» στην οδό Τριπόδων 32, για εκδηλώσεις.
- Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.
- Συντήρηση του Φρουρίου στα Αιγόσθενα.
Η Υπουργός επεσήμανε ότι οι κοινοί στόχοι που έχουν τεθεί είναι φιλόδοξοι. Αποτελούν μια πραγματική ευκαιρία για να εξελιχθεί η Αττική σε έναν προορισμό με αναβαθμισμένες πολιτιστικές υποδομές, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους.