Μαξίμου και Προεδρία: Στρατηγικά Σχέδια

Η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος από την κυβέρνηση, η οποία αποσύνδεσε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την πρόκληση πρόωρων εκλογών, έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2025. Σε άλλες εποχές, μια τέτοια διαδικασία θα ήταν αναμενόμενη και χωρίς τριγμούς, όμως τώρα το ζητούμενο για τον κ. Μητσοτάκη είναι η πολιτική σταθερότητα, θέμα που αναδεικνύει κατά τακτά διαστήματα.

Αν και οι φήμες και οι θεωρίες περί υποψηφιοτήτων δίνουν και παίρνουν, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να κρατήσει σιγή ασυρμάτου. Δηλώνει ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στην αρχή του νέου έτους. Στο μεταξύ, στην πρόσφατη εκδήλωση για τον απολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι κ. Μητσοτάκης και Σακελλαρόπουλου είχαν μια ανέμελη συζήτηση, ως απτή απόδειξη της καλής σχέσης τους.

Η κ. Σακελλαρόπουλου, παρά τις δύσκολες πιθανότητες να παραμείνει στη θέση της, αντιμετωπίζει το αξίωμα με σοβαρότητα και καθήκον, και όχι ως απλό τίτλο. Οι δύο τους συζητούσαν εντός της αίθουσας, ενώ μετά την εκδήλωση αποχώρησαν μαζί, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, με ειλικρινείς αλληλοχαιρετισμούς.

Δηλαδή ποιος Κεντροδεξιός Πρόεδρος;

Παρά την ησυχία του κ. Μητσοτάκη στα δημόσια δρώμενα, στο παρασκήνιο το κλίμα είναι έντονο με προτιμώμενες επιλογές κεντροδεξιού προσανατολισμού. Στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με πολλά ονόματα να κυκλοφορούν, όλα με την δυνατότητα να προκαλέσουν ανατροπές. Ο Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής, είναι ένα από τα πιο αναφερόμενα ονόματα, με την υποστήριξη από όλες τις πτέρυγες της ΝΔ να είναι σχεδόν δεδομένη.

Αντίθετα, το όνομα του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, αν και ακούγεται κατά καιρούς, δεν έχει ρεαλιστικές πιθανότητες εμπλοκής. Στην κουβέντα έχουν προταθεί και τα ονόματα του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου. Αναφορές στον Κώστα Καραμανλή έχουν επίσης κάνει την εμφάνισή τους, ωστόσο οι πιθανότητες πραγματοποίησης αυτού του σεναρίου φαίνονται περιορισμένες, καθώς ο Μητσοτάκης θα κινδύνευε να χάσει την υποστήριξη κεντρογενών ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ ο Καραμανλής έχει δηλώσει την έλλειψη ενδιαφέροντός του για τέτοιες θέσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα