Μαξίμου: Επανεπένδυση στη Μεσαία Τάξη

Με το σύνθημα «επένδυση στη μεσαία τάξη», η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες αυτή την εβδομάδα, με την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό να είναι το αποκορύφωμα.

Όπως φαίνεται από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η ακρίβεια, οι τιμές των τροφίμων, η επιτακτική ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και οι προκλήσεις στη στέγαση είναι στο επίκεντρο των ανησυχιών των πολιτών. Για αυτόν τον λόγο, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τα συγκεκριμένα ακροατήρια που, σύμφωνα με τις καθημερινές ποιοτικές μετρήσεις, είτε απομακρύνονται από την κυβέρνηση είτε εξετάζουν άλλες πολιτικές επιλογές.

Η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, που προγραμματίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αναμένεται να αναδείξει τις προθέσεις του, κυρίως όσον αφορά πιθανές περαιτέρω παρεμβάσεις για τη «μεσαία τάξη».

Σε μία πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον νέο προϋπολογισμό ως το πρώτο από τα τρία βήματα (προβλέπονται ακόμη δύο προϋπολογισμοί) που θα καθορίσουν αν η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες μέχρι το 2027. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της μεσαίας τάξης κατά την επόμενη τριετία, στοχεύοντας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Στη Βουλή με επίκεντρο την οικονομία

Η προοπτική πολιτικής αντιπαράθεσης που θα λάβει χώρα στη Βουλή σχετικά με την ψήφο του προϋπολογισμού διαμορφώνεται από τα δύο νομοσχέδια που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια, εστιάζοντας σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις και εργασιακά ζητήματα.

Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να θέσει το θέμα του ΦΠΑ, σύροντας και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει την αντίδραση του οικονομικού επιτελείου. Ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς παρουσίασε μια λίστα με 72 φόρους, τόσο άμεσους όσο και έμμεσους, που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί από το 2019 έως σήμερα, εκ των οποίων οι 23 αφορούν μειώσεις έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και η επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες, οι οποίες συνολικά κοστίζουν ετησίως 7,6 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν, πάντως, το πρωθυπουργικό επιτελείο απορρίπτει κάθε συζήτηση περί οριζόντιας μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, εστιάζοντας σε στοχευμένες και μόνιμες μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια συζήτηση θα γίνει εφικτή μόνο εφόσον επιτευχθεί η σημαντική μείωση των ετήσιων απωλειών από τη μη είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Μόνο τότε θα υπάρχει η δυνατότητα για φορολογικές μειώσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα