Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους στη στρατηγική του απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, αποφασίζοντας να αποκρίνεται σε ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού όσον αφορά «ευαίσθητα» θέματα της κυβερνητικής πολιτικής. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα αυτής της πολιτικής διαμάχης ήταν η αμφισβήτηση των προθέσεων της ελληνικής διπλωματίας σχετικά με την αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στα Ελληνοτουρκικά. Σημαντική στιγμή της αντιπαράθεσης αυτή καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την αντιπυρική περίοδο, όταν ο Νίκος Παππάς, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παρευρίσκονταν, και ο πρωθυπουργός αντέτεινε από τη δεξιά πλευρά στον Μεσσήνιο πολιτικό.
Αυτές οι αντιπαραθέσεις συνεχίζουν να απασχολούν το «γαλάζιο» στρατόπεδο, ειδικά μετά την εικόνα των ενθουσιωδών χαιρετισμών και συνομιλιών μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Νίκου Παππά. Ο Σαμαράς, τηρώντας μια στάση που ενδεχομένως παραμελήθηκε από τον προκάτοχό του, αποχώρησε από την αίθουσα τη στιγμή που ο Παππάς μιλούσε, αναγνωρίζοντας έτσι τον Νίκο Ανδρουλάκη ως πολιτικό του αντίπαλο. Αυτή η συμβολική κίνηση συμπληρώθηκε από την παράλληλη αποκάλυψη δύο από τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, κάτι που ήταν κεντρικό ζήτημα για τη στρατηγική του πρώην πρωθυπουργού.
Ακολουθώντας την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά ως απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον πατριωτισμό, όλοι ρίχνουν τις βλεμματιές τους στο μέλλον αυτής της πρωτοφανούς πολιτικής σειράς στη Νέα Δημοκρατία. Είναι αξιοσημείωτο πώς, ακόμα και κατά τα χρόνια που η Νέα Δημοκρατία διακυβερνούσε δυναμικά, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε πρώην και νυν προεδρεύοντες δεν είχε πάρει τόσο επιτακτικές διαστάσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι οι ισχυρισμοί του Μεσσήνιου σχετικά με τη «μυστική διπλωματία» έχουν αναιρεθεί από τα γεγονότα της περιόδου 2012-2014, κατά την οποία οι σχέσεις με την Άγκυρα συνέχισαν κανονικά, και η ελληνική αντίδραση στις προκλήσεις της Τουρκίας ήταν περιορισμένη.
Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ότι και οι βουλευτές της «καραμανλικής» πτέρυγας και οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κρατούν αποστάσεις από τη ρητορική του Σαμαρά. Αυτό επιβεβαιώνεται από δηλώσεις στελεχών όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης, οι οποίοι συσπειρώθηκαν γύρω από τη Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός υποστήριξε τον Κώστα Καραμανλή και τη διακυβέρνησή του, απαντώντας στις κατηγορίες του προεδρεύοντος του ΠΑΣΟΚ για οικονομική κρίση, υποδεικνύοντας παράλληλα τις στρατηγικές επιδιώξεις του για το εσωκομματικό τοπίο.