«Τα ράντζα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα των νοσοκομείων του ΕΣΥ», υπογράμμισε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας, διευκρινίζοντας ότι αυτά δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο του ΕΣΥ. «Υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο που ακολουθούμε, με γνώμονα τις οικονομικές δυναμικές της χώρας», τόνισε. Πράγματι, τα ράντζα εντοπίζονται σε ελάχιστα νοσοκομεία, όπως το Αττικόν, το Γεννηματάς και το Λαϊκό. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ράντζα στο Αττικόν παραμένουν μια σταθερά από την ίδρυσή του. Παράλληλα, σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού, σημείωσε ότι το ΕΣΥ είναι σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ, με το μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού που έχει καταγραφεί έως σήμερα.
«Φήμες περί ομερτά περί ελλείψεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση του προσωπικού κατά 10% σε όλες τις κατηγορίες. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα σε κάποιες περιφέρειες, ειδικά σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες, όπως οι παθολόγοι, που παρατηρούνται ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτή η έλλειψη παθολόγων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, με παρόμοια προβλήματα και στην Αμερική.
Συνεχίζοντας, ο κ. Θεμιστοκλέους εστίασε στην ιδιωτική δαπάνη στην υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα. «Η ιδιωτική δαπάνη κινείται γύρω στο 35-36% από την ίδρυση του ΕΣΥ. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να την μειώσουμε, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ιδιωτικές δαπάνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΕΣΥ», δήλωσε. Η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης προϋποθέτει αύξηση της δημόσιας, αλλά είναι κρίσιμο να εξεταστεί από πού θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι. Υπογράμμισε ότι, για παράδειγμα, η μηδενική συμμετοχή φαρμάκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κέρδη 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Ταυτόχρονα, έχουμε επιτύχει σημαντικούς στόχους στον τομέα της υγείας. Ήδη έχουμε διευρύνει την πρόσβαση στο ιδιωτικό έργο, έχουμε ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία, ενώ αυξήσαμε και το επίδομα στις απομακρυσμένες περιοχές κατά 600 ευρώ το μήνα για τους παθολόγους. Οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων δείχνουν ικανοποίηση, πλην ορισμένων σωματείων. Παράλληλα, έχουμε καθιερώσει αυτοτελή φορολόγηση για τους γιατρούς, παρέχοντας τους περισσότερα κίνητρα να επιλέξουν να εργαστούν στο ΕΣΥ.
«Στο Νοσοκομείο της Κω, για παράδειγμα, η κατάσταση ήταν δύσκολη για τους γιατρούς, αλλά με το νέο πλαίσιο υπάρχει ισχυρός λόγος για να επιστρέψουν. Θεωρούμε ότι στα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζονται λιγότερα προβλήματα συγκριτικά με τα νοσοκομεία της περιφέρειας», κατέληξε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.