Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα προχωρά με σταθερά βήματα, προσφέροντας στον πολίτη σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής.
Η φιλοσοφία ενός ισχυρού, δημόσιου συστήματος υγείας
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, με εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση. Το νέο σύστημα αποσκοπεί στην πρόληψη και εξατομίκευση, όχι απλά στη θεραπεία της ασθένειας, καθιστώντας την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα στον τομέα της υγείας.
Αύξηση προσωπικού και βελτίωση υποδομών στα νοσοκομεία
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο αριθμό μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που έχει υπάρξει έως τώρα: αύξηση 10% στους γιατρούς, 7% στο νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό. Ο «Ευαγγελισμός» πρωτοστατεί με αύξηση 15% στους γιατρούς και δημιουργία νέων τμημάτων που ενισχύουν ιατρικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, έχουν δοθεί σημαντικά κίνητρα για την κάλυψη θέσεων σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπου έχουν ήδη καλυφθεί περίπου 200 από τις 300 θέσεις, με παράδειγμα το νοσοκομείο της Κω που σύντομα θα προσλάβει μονίμους παθολόγους.
Αξιολόγηση νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς
Το νέο πρόγραμμα αξιολόγησης νοσοκομείων από τους ασθενείς αφορά όλους τους νοσηλευόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 10.000 SMS με ποσοστό ανταπόκρισης πάνω από 30%. Ο χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου είναι μόλις 3 λεπτά και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται τα πρώτα δεδομένα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση υπηρεσιών.
Η αξιολόγηση αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο διοίκησης, με συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η ανάγκη βελτίωσης της καθαριότητας, ενώ η μη συμμόρφωση των διοικητών στα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει ποινές.
Ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας για την τουριστική περίοδο
Με αφορμή τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού, το ΕΚΑΒ ενισχύεται σημαντικά, μέσω δωρεών: ένα επιπλέον αεροπλάνο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ελικόπτερα στην Πάρο και τη Ρόδο από τα Βελέντζειο Ίδρυμα και την Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα.
Η δυνατότητα πτητικής κάλυψης του ΕΚΑΒ έχει αυξηθεί κατά 20%, ενώ σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και τα μεγάλα νησιά με έντονο τουρισμό (Κως, Ρόδος, Κυκλάδες), οι χρόνοι ανταπόκρισης έχουν μειωθεί στα 7-8 λεπτά, με τα ασθενοφόρα και τις μηχανές ταχείας ανταπόκρισης να υπερδιπλασιάζονται.