Ο Μάριος Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε πως δεν παρατηρείται κανένα κύμα φυγής ιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ανέφερε τις εφημερίες καθώς και τον χρόνο αναμονής στο δημόσιο σύστημα υγείας, διευκρινίζοντας στόχους για μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε αισθητή μείωση της αναμονής στα επείγοντα περιστατικά σε διάστημα δέκα μηνών. Ειδικότερα, στόχος είναι η ανακαίνιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, με παραδείγματα όπως το Αττικόν, όπου οι εγκαταστάσεις θα επεκταθούν από 1.000 τ.μ. σε 5.000 τ.μ. Οι εργασίες που εκτελούνται πιθανόν να επιβαρύνουν προσωρινά τον χρόνο αναμονής, ωστόσο θα ανακαινιστούν όλα τα ΤΕΠ στα μεγαλύτερα νοσοκομεία.
«Η αύξηση της προσέλευσης σε επείγοντα περιστατικά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι εμφανής», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι θέσεις γιατρών στα ΤΕΠ έχουν περιληφθεί στην τρέχουσα προκήρυξη. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το πλαίσιο εργασίας έχει μεταρρυθμιστεί προς το καλύτερο, με εθελοντική, απογευματινή εργασία και αύξηση επιδομάτων για γιατρούς στις άγονες περιοχές. Όσον αφορά στα ποσοστά παραιτήσεων, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως δε διατίθενται στοιχεία που να δείχνουν αυξημένο ποσοστό αποχωρήσεων και επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει φυγή ιατρών από το ΕΣΥ.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον αναγκαίο σχεδιασμό για την ενίσχυση των κέντρων υγείας, σημειώνοντας ότι «σήμερα διαθέτουμε την περισσότερη ιατρική, νοσηλευτική και διοικητική στήριξη που είχαμε ποτέ στο ΕΣΥ». Η συνολική εικόνα είναι πολύ βελτιωμένη, εκτός από κάποιες περιοχές όπως η Κως και η Δράμα, ενώ υπάρχει αύξηση κατά 10% του προσωπικού στα νοσοκομεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει το μέσο επίπεδο κλινών σε σύγκριση με την Ευρώπη, και η εξειδίκευση του ΕΣΥ μας στην πανδημία έχει διαφοροποιήσει την κατάσταση.
Μιλώντας για το πρόσφατο περιστατικό στα Ιωάννινα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το ζήτημα της έλλειψης παιδοαναισθησιολόγου είναι σοβαρό και σημείωσε πως το λάθος προήλθε από την επικοινωνία μεταξύ δύο νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι θέμα λειτουργίας του συστήματος, αλλά ίσως ανθρώπινου λάθους.
Κλείνοντας, σε ό,τι αφορά τις παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Θεμιστοκλέους αποκάλυψε ότι υπάρχει διαδικασία ελέγχου για πάνω από 1.000 περιπτώσεις όπου η δραστηριότητα των γιατρών διερευνάται και εφόσον θεωρείται απαραίτητο, θα πρέπει να παρέχουν εξηγήσεις για πιθανές υπερβολές στη συνταγογράφηση.