Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδράσουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή η ανησυχία αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δεν θα γίνεται αποδεκτή, καθώς αυτή θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Επιπλέον, υπογράμμισε πως οι πληροφορίες έχουν κοινωποιηθεί στους ομολόγους τους, συμπεριλαμβανομένου και του Προεδρικού της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Συρίας είναι καίριο για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα διότι η σταθερότητα εκεί αποτελεί προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή προσφύγων από την Ευρώπη στη χώρα τους.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ήρθε στο φως μια σημαντική δημοσκόπηση από την Pulse στην Αθήνα, η οποία ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης για τα ελληνοτουρκικά και τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι το 75% των πολιτών ανησυχεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ το 69% δείχνει ενδιαφέρον για τα μεσανατολικά ζητήματα.
“Κρυφτούλι” από τον Κριστιάν Μίτσοσκι
Σχολιάζοντας την στάση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Κριστιάν Μίτσοσκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παιχνίδι κρυφτούλι που δηλώνει ότι συνεχίζει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», παρόλο που η επίσημη ονομασία είναι Βόρεια Μακεδονία. Υπογράμμισε ότι ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αν και απαραίτητος, δεν αρκεί από μόνος του για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος για τον γείτονά μας.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει συμφωνηθεί η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου, επικεντρωμένη στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, πρόταση που ο ίδιος υπέβαλε.
Τόνισε πως αυτή η κίνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την άμυνά της.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, επεσήμανε: “Η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση απαιτεί αφύπνιση σε διάφορους τομείς στην ήπειρό μας. Πρέπει να κινητοποιηθούν πόροι για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί στρατηγικές δράσεις. Αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά ανταγωνισμό προς το ΝΑΤΟ.”
Η διεθνής δραστηριότητα του πρωθυπουργού συνεχίζεται, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει το Σαββατοκύριακο σε μια άτυπη σύνοδο στη Λαπωνία, μαζί με ηγέτες από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων αμυντικής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.