Κυβέρνηση: Τρεις Στρατηγικές Αντίκτυποι στην Επίθεση για Τέμπη

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις αυξανόμενες πιέσεις από την αντιπολίτευση σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών. Η στρατηγική της για το προσεχές διάστημα υπόκειται σε καίριες εξελίξεις, με τη Βουλή να αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις της. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών σε συλλαλητήρια δείχνει την επιθυμία τους για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, μια πραγματικότητα που αναγνωρίζεται και από τα κυβερνητικά στελέχη.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όλοι περιμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις ώστε να κατανοήσουν πώς επηρεάζει η κατάσταση την πολιτική εικόνα της χώρας, ιδίως μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις που ακολούθησαν το τραγικό γεγονός στα Τέμπη. Οι αρχικές μετρήσεις αποκάλυψαν μια πτώση στη δημοτικότητα της Ν.Δ. και μια τάση υπέρ μικρότερων κομμάτων, και όλοι ανυπομονούν να δουν αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Αναμφίβολα, ο Φεβρουάριος θα είναι ένας προκλητικός μήνας για την κυβέρνηση, καθώς αναμένονται δύο κρίσιμα πορίσματα για την υπόθεση των Τεμπών, μαζί με μια πιο επιθετική στρατηγική από την αντιπολίτευση. Αυτές οι συνθήκες θα οδηγήσουν σε ενέργειες σε τρία επίπεδα.

Καταρχάς, αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με σκοπό την εξιχνίαση τυχόν ποινικών ευθυνών του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου. Οι υποψίες επικεντρώνονται στις παρεμβάσεις που έγιναν στο χώρο της τραγωδίας, με την Χαριλάου Τρικούπη να επισημαίνει την απουσία του Τριαντόπουλου από δημόσιες εμφανίσεις σε κρίσιμες τηλεοπτικές εκπομπές. Η ερώτηση που τίθεται είναι: «Ποιος ενέκρινε τη διαδικασία ανάθεσης ευθυνών στον κ. Τριαντόπουλο για την αποκατάσταση της περιοχής;»

Αυτή την περίοδο, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει στάση αναμονής για την επίσημη υποβολή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η υπενθύμιση ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη εκφραστεί σχετικά» παραπέμπει στην πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού, που τόνισε ότι η Ν.Δ. «δεν θα εμποδίσει κανέναν». Αυτή η θέση φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για μια πιο διεξοδική έρευνα, χωρίς την παραδοχή ευθυνών.

Εν συνεχεία, στο Μαξίμου ετοιμάζονται για τη συζήτηση στη Βουλή γύρω από το θέμα των Τεμπών. Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και αν θα υπάρξει συμφωνία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, μια διαδικασία που απαιτεί 50 βουλευτές. Αν τελικά προχωρήσει μια τέτοια κίνηση, θα φανεί αν η κυβέρνηση θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης ή αν θα ακολουθηθούν οι συνήθειες των διαδικασιών που προβλέπονται για περιπτώσεις αυτής της φύσης.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές τονίζουν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας σε μια περίοδο που απέναντί τους υπάρχουν πολλές προκλήσεις, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για επιχείρηση εκμετάλλευσης της τραγωδίας. Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για “χυδαία εκστρατεία λάσπης” κατά της κυβέρνησης, απευθύνοντας τα πυρά του προς την αντιπολίτευση. Επιπλέον, η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα