Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εντείνει τις πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ για κρίσιμα ζητήματα, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τις παρούσες συνθήκες και να κερδίσει έδαφος στο κέντρο. Σε δύο σημαντικές προκλήσεις που αναμένονται αυτήν τη χρονιά – την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη Συνταγματική Αναθεώρηση – η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να θέσει την Χαριλάου Τρικούπη υπό πίεση για να διασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση. Παράλληλα, οι «γαλάζιοι» προτείνουν στο ΠΑΣΟΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο συζήτησης για περιορισμένες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο.
Η κυβέρνηση εστιάζει σε ένα κεντρώο κοινό που αποφεύγει τις ριψοκίνδυνες αποφάσεις, επιδιώκοντας να κερδίσει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια σειρά από θέματα που αναμένεται να προκύψουν σύντομα. Αυτή η στρατηγική μπορεί να φέρει πολιτικά οφέλη στους «γαλάζιους». Συγκεκριμένα, εάν η αντιπολίτευση αποδεχθεί ορισμένα θέματα, θα αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία. Αντίθετα, αν το ΠΑΣΟΚ απορρίψει τις προτάσεις, οι «γαλάζιοι» θα έχουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν το κόμμα για ελλιπή προτάσεις και στείρα αρνητικότητα.
Το πρώτο ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεργασία της Χαριλάου Τρικούπη είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναμένονται ανακοινώσεις εντός του μήνα, με πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι στόχος είναι η πρόταση ενός υποψηφίου που θα εκπέμπει μήνυμα ευρύτερης συναίνεσης και θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ΠΑΣΟΚ καθώς και πιθανώς από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, οι συζητήσεις σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένονται έντονες, ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι θέματα, όπως η τροποποίηση του άρθρου 16 που αφορούν τα πανεπιστήμια, τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη σχετικών συζητήσεων, όπως πρόσφατα τόνισε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, αν ξεκινούσαν τέτοιες συζητήσεις τώρα, οι κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι θα στέλνονταν λανθασμένα μηνύματα, καθώς αυτό θα έδινε στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανησυχία σχετικά με τις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία φαίνεται να είναι στην πλευρά της αντιπολίτευσης, καθώς οι «γαλάζιοι» θα ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν κάποια θέματα αν αυτά ανοίγονταν από το ΠΑΣΟΚ (π.χ. η επιδότηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, ακόμα και αν είναι μια συμμαχία κομμάτων). Ένα θέμα που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το 2025 είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους αποδήμους. Αυτό συνεπάγεται μια δύσκολη εξίσωση, καθώς απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι για την επικύρωση της συγκεκριμένης αλλαγής.