Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός και οι σχέσεις με ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός βρίσκονται εν μέσω σημαντικών πολιτικών αποφάσεων που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει «ξυπνήσει» τη Ν.Δ., η οποία προσπαθεί να επανασυνδεθεί με το εκλογικό της κοινό.

Από τη μία, η καθημερινότητα και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της ακρίβειας είναι σε πρώτο πλάνο, μαζί με άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η Υγεία και η Ασφάλεια. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την πρώτη σοβαρή εσωκομματική κρίση της θητείας του, που προήλθε από την απομάκρυνση του διδύμου Καραμανλή – Σαμαρά και τις ανησυχίες ορισμένων βουλευτών σχετικά με κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις. Η αναβίωση του ΠΑΣΟΚ, μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο πίεσης στην κυβέρνηση.

Στην τρέχουσα επικαιρότητα, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα συνεχίσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο, καθώς οι πρώτες μειώσεις στις τιμές των τροφίμων και των βασικών αγαθών είναι ήδη παρατηρήσιμες.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η σύνδεση των ανακοινώσεων με μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, φαίνεται να δημιουργεί νέο κύκλο προσδοκιών, αν και με κάποια αβεβαιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγραφεί μια περιορισμένη αλλά σημαντική αύξηση στις προτιμήσεις του κυβερνώντος κόμματος στον δείκτη πρόθεσης ψήφου, κάτι που φανερώνει τις ελπίδες στην κρίσιμη συγκυρία που διέρχεται η οικονομία. Όλοι συμφωνούν ότι η επόμενη περίοδος και η ατμόσφαιρα που θα διαμορφωθεί θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Εάν το σχέδιο εγκριθεί τελικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς συνεργάτες του, αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα μετά την προεδρική εκλογή. Οι θέσεις θα σχετίζονται με υπουργεία που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών και θα ανοίξουν νέες προοπτικές στις κυβερνητικές επιλογές.

Στο πλαίσιο της αντίκρουσης της αντιπολιτευτικής στάσης του Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει διακριθεί ως σοβαρός κοινοβουλευτικός αντίπαλος, η κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλλει τον διχασμό στο ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα σε έναν κεντρώο προσανατολισμό και σε επιρροές από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ.

Μια χαρακτηριστική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ανέφερε τις ασαφείς θέσεις του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όπως σημειώνει ο Θανάσης Φουσκίδης στα “Παραπολιτικά”. Αξιόλογα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κατάσταση θυμίζει τις ανακολουθίες του πρώην ισχυρού Κινήματος γύρω από τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής εκ μέρους του, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πλήρη απόρριψη μιας δυνατότητας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου αναζητά ένα κοινώς αποδεκτό πρόσωπο για την κορυφή της πολιτείας, κάτι που έχει καθυστερήσει τη διαδικασία που αφορά την πρόταση για τον Κώστα Τασούλα. Αυτός παραμένει φαβορί, όμως οι προκλήσεις για την διαμόρφωση μιας λύσης που να ικανοποιεί και την Κεντροαριστερά, είναι πολλές.

Τέλος, η συζήτηση γύρω από ένα νέο εκλογικό σύστημα εντός της Ν.Δ. αποκτά όλο και περισσότερες φωνές. Ένα τέτοιο σύστημα θα απαιτούσε χαμηλότερο ποσοστό για την αυτοδυναμία και θα καθιστούσε πιο δύσκολη τη είσοδο μικρότερων κομμάτων στη Βουλή. Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι αυτών των προτάσεων θα μπορούσε να εκφραστεί στην επερχόμενη διαδικασία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου κατά τις εθνικές εκλογές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα