Κριτήρια Επιλογής του Προεδρικού Υποψηφίου

Η στιγμή για κρίσιμες αποφάσεις στο Μαξίμου πλησιάζει, καθώς οι επιλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι πολλές και διαφορετικές. Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανώς κατά τη διάρκεια των γιορτών, με τη σχετική αποκάλυψη να προγραμματίζεται για το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.

Προς το παρόν, εξετάζονται δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο προϋποθέτει την εκ των πραγμάτων εκλογή ενός προσώπου με κεντρώες ή κεντροαριστερές καταβολές, με σκοπό τη δημιουργία πολιτικής πίεσης στο ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συμβάλουν στη διαδικασία. Το δεύτερο σενάριο εκτιμά την υποψηφιότητα ατόμου με στενές σχέσεις στις ρίζες του κυβερνώντος κόμματος, με στόχο να διασφαλιστεί η στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την παρουσίαση των μέτρων από τον πρωθυπουργό στη Βουλή κατά τη διάρκεια της δημοσιοποίησης του προϋπολογισμού, επικρατεί ικανοποίηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η ατμόσφαιρα επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα, όπου οι παρόντες αντάλλαξαν ευχές και συζήτησαν τρέχοντα ζητήματα. Έτσι, διαμορφώνονται θετικές συγκυρίες για μια υποψηφιότητα που δεν θα συσχετίζεται άμεσα με την κομματική γραμμή, αλλά θα προβάλλει ευρύτερους πολιτικούς ορίζοντες.

Πολλοί αναμένουν ότι μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς οι τελευταίες τοποθετήσεις του Βαγγέλη Μεΐμαράκη και της Ντόρας Μπακογιάννη έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον. Ο Β. Μεΐμαράκης είπε ότι η Κ. Σακελλαροπούλου εκτελεί τα καθήκοντά της επαρκώς και οι κυβερνήσεις συνήθως επαναλαμβάνουν την ίδια επιλογή Πρόεδρου, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να είναι πιθανή εκ νέου υποψηφιότητα.

Αμφιβολίες γύρω από την τρέχουσα Πρόεδρο

Ωστόσο, υπάρχουν «γαλάζιοι» βουλευτές που εκφράζουν αντιρρήσεις για την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κάτι που περιπλέκει την κατάσταση. Παρόλο που μπορεί να απαιτηθούν έως πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή του Προεδρου της Δημοκρατίας (με την τελευταία να ζητά μόνο σχετική πλειοψηφία), η κυβέρνηση στοχεύει να αποφύγει πιθανές διαρροές κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Ανάμεσα στα ονόματα που κυκλοφορούν γι’ αυτή τη θέση είναι αυτά του Λουκά Παπαδήμου, πρώην πρωθυπουργού, και του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι ενδέχεται να προσελκύσουν ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Μαρία Δαμανάκη φαίνεται να είναι υποψήφιοι που θα μπορούσαν να αξιολογηθούν, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν και την υποστήριξη αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Δημοσκοπικά ευρήματα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, το 46% των ερωτηθέντων επιθυμεί έναν Πρόεδρο χωρίς πολιτική ταυτότητα. Την ίδια στιγμή, το 21,7% προτιμά να προέλθει από την Κεντροαριστερά, ενώ το 20,9% από την Κεντροδεξιά. Η έρευνα καταδεικνύει ότι σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων εκφράζουν την επιθυμία για να δουν κάποιο νέο πρόσωπο στη θέση του Προεδρου, σε αντίθεση με το 23,5% που τάσσεται υπέρ της επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όσον αφορά τα προσόντα που θα πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος, το 51,4% επιθυμεί να προέρχεται από άλλους τομείς, όπως η ακαδημαϊκή ή τεχνοκρατική κοινότητα, ενώ το 32,1% δείχνει προτίμηση για κάποιον πολιτικό.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν αυθόρμητα, χωρίς διευκρινισμένο κάδρο υποψηφίων, για το ποιον θεωρούν καταλληλότερο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στην κορυφή, σύμφωνα με τα δεδομένα, βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με ποσοστό 25,4%, αν και έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση. Ακολουθεί η νυν Πρόεδρος, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με 24,1%. Στη συνέχεια, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Νίκος Δένδιας συμπληρώνουν την αναγκαστική κατηγορία, παρά το γεγονός ότι έχουν δηλώσει την ανοχή τους να αναμειχθούν στην εκλογική διαδικασία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα