Στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας προετοιμάζεται για τη σημαντική συνάντηση του υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Με την ημερομηνία να πλησιάζει, οι δηλώσεις από τις δύο πλευρές τονίζονται ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, η Αθήνα καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν τα θέματα που καθημερινά προβάλλει η Άγκυρα, καθώς οι υπουργοί έχουν λάβει ξεκάθαρη εντολή για εστίαση εντός συγκεκριμένων ορίων.
Ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι η συζήτηση για το πλαίσιο της ενδεχόμενης οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, που είναι η μοναδική διαφορά που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση προς συζήτηση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θέματα κυριαρχίας, όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα, παραμένουν αδιαπραγμάτευτα και δεν θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Αξιωματούχοι από την Τουρκία επαναλαμβάνουν τις θέσεις τους σχετικά με την «προσφυγή-πακέτο» στη Χάγη, εντείνοντας τις αναφορές σε ζητήματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης νησιών, εν όψει της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφερθεί πρόσφατα στα ελληνοτουρκικά, αναδεικνύοντας τη «ολιστική προσέγγιση της Τουρκίας για το Αιγαίο».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε σε ένα προκριματικό στάδιο, όπου θα εκτιμηθούν οι προθέσεις των δύο πλευρών. Στην Αθήνα, οι διπλωμάτες προτιμούν να αποφεύγουν τις ελπίδες ή τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις, προσεγγίζοντας το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο, τονίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, αναγνωρίζοντας μια πολιτική βούληση για τους επόμενους μήνες.
Σε μια παρέμβαση που αντηχεί την επιθυμία για διάλογο, ο Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Χαμπέρ Γκλομπάλ, καθόρισε τη στάση της Τουρκίας για τη συνάντηση στην Αθήνα. Η ρητορική του δείχνει την επιδίωξη μιας ισορροπίας μεταξύ του διαλόγου και της ισχύος, επαναλαμβάνοντας τα ζητήματα που σκοπεύει να θέσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, και την προοπτική για μια ενδεχόμενη διευθέτηση με την Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας για το “κληρονομικό” ζήτημα στις σχέσεις με την Ελλάδα, ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να μη μεταφέρει τις διαφορές στις επόμενες γενιές, ύστερα από την υποστήριξη που έλαβαν στις εκλογές του 2023.
Ο Φιντάν τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατηρεί θετική διάθεση για συνέχιση των διαλόγων, παρά τις συνεχείς προκλήσεις που ενδεχομένως ανακύπτουν. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Άγκυρας και την αποδοχή της ίσης διάθεσης συνεργασίας.
«Η κατάσταση είναι ως εξής: Και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν την máxima ευαισθησία για τη μείωση της έντασης», παρατήρησε ο υπουργός. Κατέστησε σαφές ότι, παρά τα περιστατικά και τις προκλήσεις, οι εξελίξεις δείχνουν την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για εποικοδομητικούς διαλόγους.