«Μετά από πολλά χρόνια από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, έχουμε πλέον μια οργανωμένη και συστηματική πρωτοβουλία με το ΑΙΓΙΣ, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών στην ιστορία της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Στους επόμενους 17 μήνες θα προμηθευτούμε μετεωρολογικούς σταθμούς για όλη τη χώρα, ενώ σε 19 μήνες θα παραλάβουμε ραντάρ. Αυτή τη στιγμή, το έργο είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για υπογραφή», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε, η προσθήκη των μετεωρολογικών σταθμών και των ραντάρ θα βελτιώσει στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες πρόληψης και έγκαιρης ενημέρωσης σχετικά με ακραία καιρικά φαινόμενα. «Ειδικοί μετεωρολόγοι από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο, καθώς επίσης ιδιώτες, αναλύουν δεδομένα χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά και αμερικανικά μοντέλα. Η επιστημονική τους προσέγγιση επιτυγχάνει καλά αποτελέσματα στις προβλέψεις», ανέφερε ο κύριος Κικίλιας. Σημείωσε επίσης ότι χθες το πρωί στις 09:00 συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που αναμένονται, ώστε να αξιολογηθούν οι τελευταίες πληροφορίες και να δούμε αν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα εργαλεία μας, όπως η ενημέρωση μέσω του War Room της Πολιτικής Προστασίας και η χρήση του 112.
Στην ερώτηση αν το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει λάβει θετικά σχόλια από την Κομισιόν για την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέσα σε 11 μήνες και με σκληρή δουλειά έχουν δημοπρατηθεί έργα ύψους 1,9 δισ. ευρώ παρά τις προκλήσεις που συνδυάζει ένα τόσο πολύπλοκο έργο με τρεις πηγές χρηματοδότησης: το Ταμείο Ανάκαμψης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Στα έργα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, Canadair, ελικόπτερα, 1200 πυροσβεστικά οχήματα, 110 drone, αισθητήρες για δάση και ρέματα, και εξοπλισμός για εθελοντές και πυροσβέστες. Ο υπουργός σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες για να φέρει την πολιτική προστασία σε νέο επίπεδο, πολύ πιο μπροστά από ό,τι είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες».
Η αντιπυρική περίοδος
Αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «σε πολύ δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών, είχαμε την καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με το μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, καθώς οι νέες τεχνολογίες, οι εναέριες περιπολίες και το νέο δόγμα δασοπυρόσβεσης που εμπλέκει όλες τις δυνάμεις (Πυροσβεστική, Δασάρχες, Στρατό, Αστυνομία, Λιμενικό, Τοπική Αυτοδιοίκηση), καθώς και οι 16 μονάδες δασοκομάντος και οι εθελοντές μας, διαμορφώνουν οργανωμένες ομάδες και επιτυγχάνουν την προστασία των συμπολιτών μας.»