Μία πολύπλοκη αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι πυροσβέστες αγωνίζονται ταυτόχρονα με φωτιές και πλημμύρες. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για την κατάσταση αυτή σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
«Αυτή είναι μία δύσκολη περίοδος, καθώς μόλις πρόσφατα παρατηρήσαμε τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου σε περιοχές του δυτικού και βόρειου τμήματος της χώρας. Αυτές οι βροχές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως αποδείχθηκε με την κακοκαιρία Boris που έπληξε την Ευρώπη, υπό την οποία βρήκαν τον θάνατο πάνω από 20 άτομα. Παράλληλα, στα νησιά του Αιγαίου, όπως τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, συνεχίζουμε να έχουμε καθημερινά 25-30 πυρκαγιές. Έτσι, το μισό Πυροσβεστικό Σώμα, μαζί με τις άλλες δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, ασχολούνται με την καταπολέμηση του καιρού και οι άλλοι μισοί με τις φωτιές», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Σχολιάζοντας τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ανέφερε ότι παρότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ήταν οι δυσκολότερες εδώ και 40 χρόνια, η καταστροφή ήταν 24% χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, με 4.500 πυρκαγιές να εκδηλώνονται.
«Βλέπουμε τι συνέβη σε άλλες χώρες, όπως στην Πορτογαλία, που από το 2017 έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην πρόληψη και προστασία από πυρκαγιές. Ωστόσο, οι φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες, κυρίως οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία του Σεπτεμβρίου, προκάλεσαν ένα μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς που έκαψε 1.200.000 στρέμματα», τόνισε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα συνεχιστούν οι εργασίες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Τα έργα προστασίας που υλοποιούνται από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ θα ενισχυθούν και οι προσπάθειες καθαρισμού οικοπέδων θα συνεχιστούν. Επιπλέον, το σχέδιο της κυκλικής οικονομίας θα προχωρήσει, με τις τοπικές αρχές να προμηθεύουν τη βαριά βιομηχανία με κλαδέματα και υπολείμματα καθαρισμών ως καύσιμα, με αντάλλαγμα ένα ανταποδοτικό τέλος.