Στην Ολομέλεια της Βουλής, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2025 καθώς και τα 5+1 σχέδια που θα καθορίσουν τον πολιτικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.
Η Υπουργός τόνισε τη βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσμα «μιας υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που ελέγχεται τα τελευταία πέντε χρόνια». «Η Ελλάδα σήμερα καταγράφει ανάπτυξη που είναι πάνω από διπλάσια της ΕΕ και της ευρωζώνης, με προοπτική για τον 4ο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ το 2025», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο οποίος για το 2025 διαμορφώνεται στα 18,215 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 168 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2024.
Η Υπουργός εξήγησε πώς θα διανεμηθούν οι χρηματοδοτήσεις στους εποπτευόμενους φορείς, όπως η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ο e-ΕΦΚΑ και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Επίσης, αναφέρθηκε σε επιπλέον προβλέψεις ύψους 463 εκ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, φέρνοντας τον προϋπολογισμό στο σύνολό του στα 18,678 δισ. ευρώ για το 2025. Σημαντική αύξηση αναμένεται και στις δαπάνες για συνταξιοδοτήσεις, στήριξη ανέργων και κοινωνικές παροχές.
«Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, καθώς και η παράταση του προσδόκιμου ζωής, είναι οι κύριοι λόγοι για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση αυτών των δαπανών», υπογράμμισε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024, λόγω της αύξησης των μισθών και της μείωσης της ανεργίας.
«Το 2025 θα είναι μια χρονιά συνεχούς προόδου και ολοκλήρωσης δράσεων που ξεκίνησαν το 2024, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καλύτερη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών», υπογράμμισε επίσης η κα Κεραμέως.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τους 5+1 πυλώνες του πολιτικού σχεδιασμού για το 2025.
Πυλώνας 1: Ενίσχυση της απασχόλησης και διεύρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, η ανεργία ήταν στο 9%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 χρόνων.
Πυλώνας 2: Ανάπτυξη ψηφιακής κάρτας εργασίας. Το 2024 ήταν σημαντική χρονιά για την προστασία των εργαζομένων όσον αφορά την αμοιβή και τον χρόνο εργασίας τους. Η πλήρης εφαρμογή θα γίνεται από τον Μάρτιο του 2025.
Πυλώνας 3: Αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ με τη διεύρυνση των μη αναστρέψιμων παθήσεων και την προσθήκη 700 γιατρών, με στόχο τη μείωση των αναβολών και καθυστερήσεων.
Πυλώνας 4: Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εφαρμογή νόμου σχετικά με τον κατώτατο μισθό με στόχο την αύξηση της κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις.
Πυλώνας 5: Ψηφιοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση μέσω ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού ιστορικού και νέου πληροφοριακού συστήματος.
Και επιπλέον, οριζόντια παρέμβαση: Ενίσχυση του εισοδήματος με αύξηση συντάξεων, μισθών στο Δημόσιο και κατώτατου μισθού.
«Η απασχόληση είναι αναπτυξιακός πυλώνας και η κοινωνική ασφάλιση εκφράζει την κοινωνική υπευθυνότητα. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και συνεχίζει να εργάζεται με σχέδιο», κατέληξε η Υπουργός.
Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο:
Πηγή: pagenews.gr