Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι επαφές του κ. Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό. Αυτές οι επικρίσεις έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της Χαριλάου Τρικούπη, με την απάντηση να είναι εξίσου σφοδρή. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Νέα Αριστερά επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητώντας τη στάση του σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες και την υπερψήφισή τους. Στην Κουμουνδούρου, αυτή η κριτική προκάλεσε μια αίσθηση αμηχανίας, καθώς αμφισβητούσε παραδοσιακές θέσεις του κόμματος και οι ηγεσίες απέφυγαν να απαντήσουν στους πρώην συντρόφους τους. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης επικέντρωσε τα βέλη του τόσο στον κ. Ανδρουλάκη όσο και στον κ. Φάμελλο, για την άρνησή τους να αποδεχθούν την πρότασή του σχετικά με τον Χρήστο Ράμμο και την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στις δημόσιες συζητήσεις και panels, οι διαφορές μεταξύ των στελεχών των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης είναι συχνά δυσδιάκριτες και δεν φαίνεται να εμποδίζουν τη δυνατότητα συνεργασίας. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι ηγεσίες των κομμάτων της Κεντροαριστεράς φαίνεται να δυσκολεύονται να βρουν κοινό έδαφος, καθώς λειτουργούν ανταγωνιστικά και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να ανταλλάξουν κριτικές.
Μέσα σε αυτό το αντιφατικό σκηνικό, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι διαφορετικές πρωτοβουλίες αρχίζουν να αναδύονται από τη βάση, προκειμένου να προσεγγιστούν τα κόμματα, ενώ ορισμένα πρόσωπα εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Έγκυρες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι σχετικές κινήσεις πιθανόν να ενταθούν την άνοιξη.
Όλοι οι παράγοντες του πολιτικού σκηνικού πιστεύουν ότι οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται η κατάσταση να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, με σαφείς προθέσεις από τον πρωθυπουργό για την Προεδρία της Δημοκρατίας και θα φανεί αν το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη θα μπορέσει να αναδειχθεί σε κυβερνητικό αντίπαλο ή αν η άνοδός του θα έχει περιοριστεί, με ποσοστά κάτω από το 20%.
Στο πρώτο σενάριο, ενδεχομένως θα αναμένονται κινήσεις διεύρυνσης ή συνεργασίας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο του κ. Ανδρουλάκη. Στο δεύτερο σενάριο, οι πιέσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη αναμένεται να αυξηθούν, κινδυνεύοντας να τον ωθήσουν σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραμένει στο προσκήνιο. Υπογραμμίζεται επίσης ότι όσο θα αυξάνεται η φθορά της κυβέρνησης και θα καλλιεργείται ένα αίσθημα «φύγετε» προς τον κ. Μητσοτάκη, τόσο θα εντείνονται οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού μετώπου.
Συνοψίζοντας, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, διάφορες προσωπικότητες με ευρύτερες προοπτικές προχωρούν σε πρωτοβουλίες. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που εργάζεται για τη δημιουργία ενός forum διαλόγου, στο οποίο θα συμμετάσχουν άτομα από διαφορετικούς χώρους. Ο κ. Κοτζιάς, για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις των κομματικών ηγεσιών, υπογραμμίζει ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν αυτόνομα, χωρίς κομματική εκπροσώπηση, με στόχο να αποφευχθούν αντεγκλήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει ήδη συζητήσει αυτές τις πρωτοβουλίες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, καθώς και με στελέχη της Νέας Αριστεράς, όπως και με τους ιδρυτές της κίνησης κ.κ. Κοκκινοβασίλη και Πιπεργιά. Ανάμεσα στις επαφές του, επιπλέον, είναι και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.