Αναλύοντας το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών στην Ελλάδα: Προτάσεις του ΚΕΦΙΜ για Διαφάνεια και Χρηστή Διακυβέρνηση
Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) δημοσίευσε μια νέα ανάλυση σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα.
Η Ιστορική Εξέλιξη και τα Προβλήματα του Νόμου
Σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ, «ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργών στην Ελλάδα εισάγεται ήδη με το Σύνταγμα του 1864 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ωστόσο η ισχύουσα σήμερα ρύθμιση μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει». Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ουσιαστική αναθεώρηση του πλαισίου.
Κεντρικές Προτάσεις του ΚΕΦΙΜ
Το ΚΕΦΙΜ προτείνει:
- Αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του εκτελεστικού νόμου 3126/2003, με έμφαση στον οριοθέτηση των αδικημάτων για τα οποία ενεργοποιείται η συνταγματική διάταξη.
- Κατάργηση του διαμεσολαβητικού ρόλου της Βουλής στη διαδικασία.
- Ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας της κυβέρνησης και των κομμάτων.
- Βελτίωση των κανόνων λογοδοσίας των υπουργών.
Δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΚΕΦΙΜ, Νίκου Ρώμπαπα
Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, δήλωσε ότι «Το θεσμικό πλαίσιο της ευθύνης των Υπουργών πρέπει να αλλάξει ώστε να γίνει σαφές πως οι σχετικές ρυθμίσεις εξυπηρετούν τη διαφάνεια και τη χρηστή διακυβέρνηση και όχι μικροκομματικές ανάγκες πολιτικής διαχείρισης. Η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος ώστε το ειδικό καθεστώς να καλύπτει μόνο τις πράξεις που συνδέονται με το λειτούργημα ενός υπουργού και η κατάργηση του διαμεσολαβητικού ρόλου της Βουλής είναι αναγκαίες κινήσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και την κατοχύρωση της ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.»
Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, και της χρηστής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, προωθώντας την ισονομία και την αποφυγή της εργαλειοποίησης του νόμου για πολιτικούς σκοπούς. Η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι ένα κρίσιμο βήμα για την εξασφάλιση ότι οι υπουργοί λογοδοτούν για τις πράξεις τους, συμβάλλοντας σε μια πιο δίκαιη και διαφανή δημόσια διοίκηση.