Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Ποια είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον της σχέσης τους;
Η Στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, δήλωσε ότι όσο η Τουρκία και η σημερινή πολιτική της ηγεσία παραμένουν απομακρυσμένες από τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες – ιδίως όσον αφορά τον σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου – η ενταξιακή διαδικασία δεν μπορεί να επανακινηθεί. Αυτό έγινε με αφορμή την έκθεση για την πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET).
Τα Κριτήρια Ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται άμεσα από την πλήρωση συγκεκριμένων και αυστηρών κριτηρίων προσχώρησης. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Σταθερούς θεσμούς που να εγγυώνται τη δημοκρατία.
- Το κράτος δικαίου.
- Τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων.
- Τις θρησκευτικές ελευθερίες.
- Τις σχέσεις καλής γειτονίας.
- Τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.
- Την ευθυγράμμιση με την κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
Αυτά τα κριτήρια, όπως υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης, είναι απολύτως απαραίτητα και δεν υπόκεινται σε διαπραγμάτευση ή σε στρατηγικές συναλλαγές.
Το Μέλλον των Σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας
Η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη υποδηλώνει ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας παραμένει αβέβαιη, εξαρτώμενη από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές αρχές. Η ΕΕ φαίνεται να παραμένει σταθερή στην απαίτησή της για σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου, πριν μπορέσει να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.