Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τις οφειλές στους Δήμους

Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο νομοσχέδιο που προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τους Δήμους.

Το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου καλύπτει θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών της Ελλάδας, εισάγοντας συγκεκριμένους κανόνες για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών σταθμών.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται:

– Τριπλασιασμός των προστίμων για αυθαίρετες χρήσεις κοινών χώρων και αυστηροποίηση των κυρώσεων για παραβάτες που δεν συμμορφώνονται. Για περιπτώσεις όπου η αυθαίρετη χρήση αφορά οδεύσεις τυφλών ή ελεύθερες ζώνες σε πεζόδρομους, τα πρόστιμα διπλασιάζονται. Σε περίπτωση υποτροπής, κατόπιν σφράγισης του καταστήματος, η άδεια λειτουργίας μπορεί να ανακληθεί οριστικά.

– Διευκόλυνση της υλοποίησης έργων σημαντικής σημασίας και πολιτικής προστασίας για τους Δήμους, με γρήγορες διαδικασίες που θα επιτρέπουν την άμεση ολοκλήρωση των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Ρύθμιση οφειλών

Σχετικά με τις οφειλές προς τους Δήμους και τις νομικές τους οντότητες, αυτές αφορούν χρέη που έχουν βεβαιωθεί πριν την 31η Αυγούστου 2024 και αναλαμβάνονται με αίτηση του οφειλέτη προς τον Δήμο.

Οι οφειλές ρυθμίζονται με δυνατότητα απαλλαγής από ποινές και πρόστιμα ως εξής:

  • α) Εφάπαξ εξόφληση, με απαλλαγή 95%
  • β) Δόσεις δύο έως έξι, με απαλλαγή 85%
  • γ) Δόσεις επτά έως δώδεκα, με απαλλαγή 80%
  • δ) Δόσεις δεκατρείς έως εξήντα, με απαλλαγή 75%

Αναμένεται επίσης ότι περίπου 200 εκατ. ευρώ θα διαθέσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για λειτουργικές δαπάνες και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 2024, ένα ποσό που θα καλύψει σημαντικές ανάγκες. Από το 2025, η χρηματοδότηση θα αυξηθεί κατά 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με:

  • Πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα, μέσω της εφαρμογής της Σύμβασης του Troms από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενισχύοντας τη διαφάνεια της διοίκησης.
  • Διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής των παιδιών στην οικογενειακή μερίδα, σε περίπτωση διαζυγίου.
  • Ιδιοκτήτες ζώων που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους, με μείωση των παραβόλων για τη λήψη DNA.

Σημαντικό είναι ότι η υποχρέωση για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του κατοικίδιου παρατείνεται μέχρι την 1η Ιουλίου 2025.

δειτε ακομα

δειτε ακομα