Η απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να λύνει τα εσωκομματικά προβλήματα του πρωθυπουργού. Αυτό προκύπτει όχι μόνο από την αποπομπή ενός πρώην πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι οι αντιδράσεις μέσα στο κόμμα θα συνεχιστούν. Αυτό έγινε σαφές το βράδυ της Παρασκευής από τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έστειλε καθαρά μηνύματα προς τον Μητσοτάκη.
Με έναν συνδυασμό θεσμικότητας και αυστηρότητας, ο κ. Καραμανλής ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά, οι woke πολιτικές, οι παραδοσιακές αξίες της λαϊκής δεξιάς και οι ανησυχίες για τις ελίτ που αγνοούν τον λαό. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για την απομάκρυνση των φωνών με διαφορετική άποψη καθώς και για την κατάσταση των πολιτικών ηγεσιών στην Ευρώπη.
Με την τελευταία κριτική του Σαμαρά να είναι έντονη, ίσως ο Μητσοτάκης να αισθάνθηκε μια ανακούφιση όταν άκουσε τον ήπιο αλλά σαφή τόνο του Καραμανλή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Καραμανλής απέφυγε να τονίσει τις διαφωνίες του, προσφέροντας έτσι μια «ασπίδα» στους βουλευτές που έχουν εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους για διάφορες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.
Στην ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής, με επιθετική διάθεση, αναφέρθηκε στη Ευρωπαϊκή Ένωση και την αδυναμία της να δώσει λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει απαθής σε αυτή την κατάσταση, καθώς το κοινωνικό κράτος δέχεται επιθέσεις και πρέπει να υπάρχει αντίκτυπος.
Από την άλλη πλευρά, οι επικρίσεις του Σαμαρά για τις σχέσεις του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν έφεραν τον Καραμανλή σε μια διαφορετική θέση, καθώς ήταν ξεκάθαρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενεργεί δυναμικά απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν σαφείς θέσεις για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία, τη χάραξη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».
Αυτή τη στιγμή, ο Καραμανλής δεν παρέλειψε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με τις απόψεις του, αλλά ενδέχεται να βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα.
«Αυτή η απαιτητική ατζέντα απαιτεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, εμπιστοσύνη στην αποτρεπτική μας ικανότητα και μια ποικιλόμορφη εξωτερική πολιτική, με σαφή μηνύματα προς όλους», δήλωσε, τονίζοντας πως όλα αυτά προϋποθέτουν εθνική ενότητα και συνεργασία.
Κλείνοντας, ο Καραμανλής επεσήμανε την αξία των διαφορετικών απόψεων και κατέστησε σαφές ότι αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο βλάπτει την αναγκαία εθνική ομοψυχία για την προάσπιση της εθνικής μας γραμμής.
Τέλος, παρότι εκτίμησε τις σκέψεις του Σαμαρά σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι αυτό το θέμα δεν είναι στις προτεραιότητές του.