Κακλαμάνης: Ελεγκτικό Συνέδριο – Υπόδειγμα Διαφάνειας και Ακεραιότητας

Έκθεση για την προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO στην Ελλάδα παρέδωσε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον πρόεδρο της Βουλής. Ας δούμε τις λεπτομέρειες.

Στήριξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τη Βουλή

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη, όπου και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Κοινοβουλίου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναγνωρίζοντάς το ως θεμελιώδη πυλώνα διαφάνειας στον δημόσιο τομέα.

Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου και Μνημεία UNESCO

Η επίσκεψη είχε ως σκοπό την παράδοση της Έκθεσης Εσωτερικού Ελέγχου καθώς και μιας επισκόπησης του νομικού πλαισίου που αφορά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα. Ο κ. Κακλαμάνης, με την εμπειρία του σε θέσεις ευθύνης, υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαφάνεια και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Επεσήμανε δε, την ανάγκη για ενίσχυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε έμψυχο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος.

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές

Η κ. Ντούνη τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 19 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με το Ζαγόρι να είναι το τελευταίο που αναγνωρίστηκε (2023). Σημείωσε, ωστόσο, την απουσία Μνημείων Φυσικού Κάλλους και την ύπαρξη μόνο δύο μεικτών (Μετέωρα και Άθως).

Επιπλέον, ανέδειξε την έλλειψη ολοκληρωμένων διαχειριστικών σχεδίων για τα περισσότερα μνημεία, καθώς μόνο τρία από αυτά διαθέτουν. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός συγκεκριμένου φορέα, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διαχείριση και την προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ελλάδα.

Η αναγνώριση της ανάγκης για αποτελεσματικότερη διαχείριση και προστασία των μνημείων αυτών αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

δειτε ακομα

δειτε ακομα