Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αυτή η απόφαση προήλθε από τη σύντομη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν θα είναι υπεύθυνοι για τις πρώτες συνομιλίες. Αν οι εν λόγω συναντήσεις αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στην Άγκυρα, αναμένεται να εγκριθούν οι τελικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και ανάλυση χαρτών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τις προκαταρκτικές συνομιλίες, οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν θα εξετάσουν θέματα όπως το εύρος της διαφοράς, το εφαρμοστέο δίκαιο και οι γενικές αρχές που θα διέπουν τις διαπραγματεύσεις, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, έχει κάνει λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία» στη σχέση των δύο χωρών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε στο πλαίσιο της ομιλίας του στον ΟΗΕ ότι αποτελεί ευκαιρία να προχωρήσουν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις δεν υποδηλώνουν συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.

Η Αθήνα πιστεύει ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διαφορά. Αν η προσπάθεια για επίλυση της διαφοράς δεν προχωρήσει τώρα, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ξανά αντίστοιχο κλίμα στο μέλλον για έναν σοβαρό διάλογο.

Επιπλέον, είναι αναγκαίο να εξεταστούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα στις συνομιλίες: η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, η αναγνώριση των νησιών με πλήρη επήρεια, η απουσία «γκρίζων ζωνών», η συνολική διαπραγμάτευση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, καθώς και η παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ειδικότερα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συνομιλίες δεν θα είναι δεσμευτικές για καμία από τις πλευρές, εκτός αν υπάρξει συμφωνία. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί μια υποστηρικτική ομάδα από ειδικούς και νομικούς στο υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα μπορούσε να παρέχει τη νομική και τεχνική υποστήριξη για αυτό τον κρίσιμο διάλογο.

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε σύγχυση κατά την εκφώνηση δηλώσεων για τη διαδικασία, αναφέροντας ότι ο πρέσβης στην Αθήνα, Τσαγκαταϊ Ερτσιγιές, θα αναλάβει τις συνομιλίες, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση του ρόλου του.

δειτε ακομα

δειτε ακομα