Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα: Βασικά Θέματα και Συμπεράσματα

Στις 8 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Ο στόχος τους είναι να περάσουν από τις πιο «εύκολες» συζητήσεις σε πιο περίπλοκα ζητήματα. Η κυβέρνηση προσεγγίζει τη διαδικασία με ρεαλισμό, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες σχετικά με την άμεση αλλαγή της τουρκικής στάσης, γι’ αυτό και έχουν καθοριστεί με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Παρ’ όλο που υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για πρόοδο, εφόσον η Άγκυρα αποφύγει να επαναφέρει το αναθεωρητικό της αφήγημα, οι δύο πλευρές παραμένουν πολύ μακριά από μια ενδεχόμενη συμφωνία. Η επίτευξη σημαντικής προόδου φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ή ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση», διευκρίνισε, αναφερόμενος στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας. Υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί προτού φτάσουν σε οποιοδήποτε οριστικό συμπέρασμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, η συζήτηση δεν αφορά τα εθνικά χωρικά ύδατα, θέμα που κρίνεται ως ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και έτσι δεν περιλαμβάνεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η επέκταση των χωρικών υδάτων θεωρείται αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο θα ασκηθεί κατά την κρίση της πολιτείας.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν τον Σεπτέμβριο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο. Εάν υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο οριοθέτησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι δύο ηγέτες θα δώσουν κατευθύνσεις για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αν όχι, η διαδικασία οριοθέτησης θα παγώσει, παρόλο που το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών θα είναι επιθυμητό.

Στη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου, είναι κρίσιμο να παρατηρηθεί η προσέγγιση της τουρκικής αντιπροσωπείας και αν θα επιχειρήσουν να προσθέσουν νέα θέματα στην ατζέντα, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο. Ιδιαίτερα αν η Άγκυρα επαναφέρει ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών ή η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας», αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις.

Σε περίπτωση που προκύψουν τέτοιες προκλήσεις, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους δίαυλους επικοινωνίας ανοιχτούς και να εστιάσουν σε θετικά θέματα, όπως η οικονομία και η πολιτική προστασία. Η διαχείριση του μεταναστευτικού θα παραμείνει επίσης στην ημερήσια διάταξη, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των προσφυγικών ροών.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο Γεραπετρίτης σημείωσε πως «δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στον 65ο γύρο». Μετά από 21 χρόνια και 64 γύρους, η πρόοδος στη συζήτηση με την Τουρκία παραμένει ελάχιστη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η αδράνεια στα σύνθετα θέματα εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύεται συνήθως επιζήμια. «Μόνο η δράση μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα».

δειτε ακομα

δειτε ακομα