Η προεδρική εκλογή φέρνει πολιτική αναταραχή

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ο Νικήτας Κακλαμάνης εκλέχθηκε και επίσημα πρόεδρος της Βουλής, με ευρεία αποδοχή από όλες τις πλευρές, οι σχέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης φαίνεται να εισέρχονται σε νέα φάση έντονης αντιπαράθεσης. Οι τόνοι έχουν ανέβει, κυρίως μεταξύ του Μαξίμου και του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που φαίνεται να ευνοεί και τις δύο πλευρές: το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αναδείξει τον εαυτό του ως τον εναλλακτικό επιλογή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στην επανασυσπείρωση της βάσης της, η οποία προσανατολίζεται περισσότερο προς τα δεξιά.

Αυτή η στρατηγική φανερώνει και την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η κοινή γνώμη δείχνει να είναι επιφυλακτική σχετικά με την ανάγκη μιας τόσο κομματικής προσέγγισης.

Η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα

Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα όμως δημιουργεί διχασμό, καθώς οι αρνητικές απόψεις απέναντί του υπερτερούν έναντι των θετικών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση από τη Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του MEGA.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πιο αρνητικές γνώμες προέρχονται από άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και κεντροαριστεροί, ενώ οι κεντροδεξιοί τον υποστηρίζουν περισσότερο. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός, καθώς το 31% των ψηφοφόρων της Δεξιάς εκφράζει επίσης αρνητική γνώμη για τον κ. Τασούλα.

Παρά την υψηλή πιθανότητα εκλογής του, η διαδικασία φαίνεται ότι δεν θα ολοκληρωθεί στην πρώτη ψηφοφορία, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή του Προεδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται μέσα από διαδοχικές ψηφοφορίες, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση ευρύτερης πολιτικής στήριξης. Απαιτούνται 200 ψήφοι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 180 στην τρίτη για να εκλεγεί κάποιος. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων ψήφων, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από 5 ημέρες.

Έτσι, η εκλογή του Τασούλα πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου, όταν και αναμένεται να στηριχθεί από τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.

Η παρέμβαση του Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, επανέλαβε την κριτική του προς τις κινήσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την εκλογή του Πρόεδρου, επισημαίνοντας ότι αυτές εξυπηρετούν «την εσωκομματική συναίνεση και όχι το εθνικό συμφέρον».

Σημείωσε ότι «η μόνος σημαντικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία – δεδομένου ότι ο κ. Τασούλας θα εκλεγεί, καθώς η ΝΔ έχει την πλειοψηφία – είναι η διαφορά στην εκλογική βάση των 180 βουλευτών, που σχετίζεται με τη φιλοσοφία των ευρύτερων συναινέσεων όπως προβαλλεται από το Σύνταγμα. Τα υπόλοιπα αποτελούν συζητήσεις που ωφελούν τη Νέα Δημοκρατία».

Επιπλέον, έκανε αναφορά σε δεδομένα σχετικά με επιχορηγήσεις που υπογράφηκαν από τον Κώστα Τασούλα ως Πρόεδρο της Βουλής λίγο πριν αποχωρήσει από την εκπαίδευση αυτή. «Ο κ. Τασούλας έφτασε την τελευταία στιγμή να υπογράψει αποφάσεις για την εκλογική του περιφέρεια», κατήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια: «Δεν είδα καμία αντίδραση από την πλευρά τους».

δειτε ακομα

δειτε ακομα